IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските военни обмислят ползването на сателитната услуга Starlink на Мъск

Целта им е да избегнат потенциално заглушаване на комуникациите

09:51 | 26.06.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Японската армия тества сателитната интернет услуга Starlink на предприемача  Илон Мъск, като идеята е да се насочи към ползването на технологията през следващата фискална година, пише вестник Yomiuri, позовавайки се на анонимни източници.

Министерството на отбраната вече има достъп до комуникационни сателити в геостационарна орбита, но използването на технологията Starlink, предлагана от SpaceX на Мъск, ще добави констелация от сателити в ниска околоземна орбита, пише още изданието, цитирано от Ройтерс.

Страни по целия свят се стремят да станат по-устойчиви срещу риска от заглушаване на комуникациите им или от атаки срещу сателити в случай на конфликт.

Японските сили за отбрана тестват Starlink от март, а системата е приложена на около 10 места и текат обучения, допълва вестникът.

Министерството на отбраната не е открито за коментар по въпроса извън обичайното работно време.

Технологията на Starlink се ползва от Украйна на бойното поле, а Русия се опитва да блокира използването ѝ в региона. През октомври Мъск каза, че SpaceX не може да си позволи безкрайно да финансира използването на Starlink в Украйна.

Този месец министерството на отбраната на САЩ пък каза, че е сключило договор за предоставяне на услугите на Starlink там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още