IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск обяви, че вече има около 100 активни сателита Starlink в Иран

Сателитната широколентова услуга може да помогне на иранците да заобиколят ограниченията на правителството

09:34 | 27.12.22 г.
Снимка: Pavlo Gonchar/Getty Images
Снимка: Pavlo Gonchar/Getty Images

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск заяви в понеделник, че компанията вече има близо 100 активни сателита Starlink в Иран, предаде Ройтерс.

Това се случва три месеца след съобщението му в Twitter, че ще активира сателитната интернет услуга на компанията си в ислямската страна на фона на протестите там.

В понеделник Мъск заяви в социалната медия, че „наближава 100 сателита Starlink, активни в Иран“.

През септември милиардерът обяви, че ще активира Starlink в Иран като част от подкрепяните от САЩ усилия „за насърчаване на свободата на интернет и свободния поток на информация“ за иранците.

Сателитната широколентова услуга може да помогне на иранците да заобиколят ограниченията на правителството за достъп до интернет и определени социални медийни платформи на фона на протестите в страната.

Ислямската република е погълната от протести, които избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест през септември, след като беше арестувана от нравствената полицият заради „неподходящо облекло“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още