IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключът към монетизацията на 5G мрежите - корпоративният сектор

Мрежите достигат нов етап от развитието си, в който бизнесът най-сетне може да види изпълнение на обещанията, които му бяха дадени

17:40 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че телекомите по света бързаха да обявят пускането на 5G и изграждането на мрежите си от ново поколение, пред тях стои огромно предизвикателство, свързано с монетизацията им. Казусът е наистина голям, предвид милиардите долари инвестиции, които операторите вложиха в тези мрежи и които тепърва предстои да направят.

Тази година на Световния мобилен конгрес в Барселона, където традиционно се събират представители на телекомуникационната индустрия от целия свят, това е една от водещите теми и една от най-големите тревоги на мобилните оператори. В миналото, скоро след пускането на едно поколение мрежи, на MWC Barcelona вече започваше да се говори за следващото поколение. Сега ситуацията е различна, а телекомите и техните партньори не спират да говорят за проблема с недостатъчно добрия бизнес модел. Въпросът за 6G стои някъде в бъдещето.

За бързите действия на телекомите говорят и данните за самия пазар.

Комерсиализацията на 5G започна през 2019 г., а в света вече има 1,5 млрд. потребители на 5G. За сравнение, при 4G мрежите това отне 9 години, коментира Ли Пън, корпоративен вицепрезидент и президент ICT продажби и услуги в Huawei.

По думите му в момента 20% от мобилните абонати в света използват 5G. Тези потребители генерират 30% от целия мобилен трафик и допринасят за 40% от приходите от мобилни услуги.   

„Предизвикателството пред телекомите е, че въпросът не е просто да се привличат нови крайни потребители, както беше при 3G и 4G. Монетизацията днес не може да се случва по същия начин, както при предходните поколения мрежи. Време е да включим и корпоративния сегмент“, коментира Тим Хат, ръководител проучвания и консултации, GSMA Intelligence.

Колко лоша е ситуацията?

Бъдещето пред 5G все пак не изглежда толкова мрачно. Всяко поколение мрежи пристига с големи фанфари и щедри обещания от телекомуникационния сектор. При 5G обаче сравнително бързо се стигна до предизвикателства в изпълнението на тези обещания.

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies все пак смята, че решението е тук и е дошло времето за следваща стъпка в развитието на телекомуникационните мрежи - т.нар. 5.5G, или още 5G Advanced. Накратко, това е междинното ниво на мрежите, намиращо се между петото и шестото поколение. То е по-добро от 5G, но все още е далеч от 6G.

Според Джордж Гао, президент на Huawei, отговарящ за основните облачни мрежови продукти, 2024 г. ще бъде първата година в комерсиализацията на 5.5G и нейният потенциал тепърва ще се разгръща. Най-голям бенефициент ще бъде корпоративният сектор.

Ако 5G беше основата на новото поколение мрежи, то 5.5G е логичен еволюционен скок напред, като сега операторите могат да повишат както възможностите за развитие, така и бизнес стойността в корпоративния свят.

Най-просто казано – с развитието и надграждането на мрежата най-сетне има шанс бизнесът да види изпълнението на всички големи обещания за разгръщането на потенциала на 5G, които им се даваха преди години.

Поглед в бъдещето

Сега бизнесът може да се възползва много по-успешно от надградените 5G мрежи с помощта на още две ключови технологии – генеративният изкуствен интелект и облачните услуги.

На първо място 5.5G идва с десеткратно подобрение на възможностите на мрежата, коментира Лиу Кан, президент ICT маркетинг и решения за продажби в Huawei.

Освен премиум свързаност, 5.5G ще помогне и за пълното разгръщане на сценария за интернет на нещата (IoT).  Последното ще е особено полезно за производствата, които използват сензори, за да следят в реално време работата на всяко едно от звената си. Същевременно може да помогне и за подобряване на услугите в градския транспорт, правейки градовете по-умни.

По отношение на транспорта 5.5G ще предложи достатъчно добра свързаност и покритие, необходими за умните превозни средства, намалявайки трафика в градовете, ще донесе по-голяма сигурност на пътя, по-сигурно шофиране чрез асистиране и управление на зелените вълни.

По думите на Лиу Кан ще видим по-голяма ефективност в транспорта и намаляване на времето, прекарано на пътя.

Същевременно 5G Advanced има потенциала да помогне за преодоляване на т.нар. дигитално разделение, като ще увеличи широколентовата свързаност в райони и индустрии, които до този момент не са обслужвани достатъчно. Освен това ще подобри възможностите за управление и разпределение на ресурсите на бизнеса, както и за подобряване на потребителското изживяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още