IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш австралийски генерал: Няма територия, която Киев да не може да отвоюва 

Според Мик Райън сега не е подходящият момент за преговори, защото руснаците не се чувстват победени

08:15 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Баба и внучката ѝ се срещат след няколкомесечна раздяла на гарата в Херсон. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Баба и внучката ѝ се срещат след няколкомесечна раздяла на гарата в Херсон. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Указът на Владимир Путин за анексиране от септември миналата година се провали, това вече е окончателно сигурно, защото очевидно Русия не е в състояние да обезпечи всички провинции, както се предвиждаше в декрета. В политически план това засилва натиска върху Путин - особено от страна на националистическите хардлайнери, които все по-открито изразяват критиките си, казва в интервю за германския Handelsblatt бившият австралийски генерал Мик Райън 

Според него от военна гледна точка успехът потвърждава предишната стратегия на Украйна. „Прецизните ракетни атаки постепенно парализират руските транспортни маршрути, както и техните командни и контролни центрове, а натискът на фронта се поддържа чрез разгръщане на различни видове въоръжени сили. Тази тактика дава възможност за допълнителни териториални печалби“. 

Според Райън с изтеглянето новият руски командир Сергей Суровкин успява да спаси по-голямата част от войските си. Суровкин изглежда е малко по-способен от предшествениците си, защото изтеглянето е много по-организирано, отколкото в Харков през септември. За Украйна това е важна информация по отношение на бъдещите военни операции.

Мик Райън
Снимка: Center for Strategic and International Studies

Мик Райън е пенсиониран генерал-генерал от австралийската армия. В Center for Strategic and International Studies във Вашингтон Райън работи като асоцииран учен. 

Възпитаник на Училището за напреднали международни изследвания към Университета "Джон Хопкинс" и на Командно-щабния колеж и Училището за напреднали военни действия към Корпуса на морската пехота на САЩ, той е страстен привърженик на професионалното образование и ученето през целия живот. Командвал е на ниво взвод, ескадрон, полк, оперативна група и бригада. През януари 2018 г. поема командването на Австралийския колеж по отбрана в Канбера, Австралия. През 2021 г. е асистент-учен в Института за съвременна война. Мик е обявен за член на Ордена на Австралия (АМ) за ръководството си на първата австралийска оперативна група за възстановяване в Афганистан. Той завършва 35-годишната си кариера в австралийската армия и преминава в резерва на армията като генерал-майор на 27 февруари 2022 г. Книгата му "Преобразената война" е публикувана на 15 февруари 2022 г. от Военноморския институт на САЩ (U.S. Naval Institute Books).

По думите на австралиеца вече има първи признаци, че Русия ще премести голяма част от войските си на изток в Донбас. В речта си на 9 май Путин даде да се разбере колко важен е този регион за него; там вероятно е и най-големият дял на проруски настроеното население. 

„Така или иначе, частите на наемническата група "Вагнер" вече няколко седмици безуспешно и с тежки загуби се придвижват към град Бахмут. Очевидно Русия смята, че има шанс там с повече войници и тежка артилерия“. Но според Райън пробивът на руснаците е възможен само ако успеят да разгърнат танковете и пехотата си по концентриран начин. И, разбира се, много зависи от това къде и как Украйна ще укрепи отбраната си.
Разрушени сгради в централната част на Херсон. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK Разрушени сгради в централната част на Херсон. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK
През последните осем години украинците оптимизираха механизмите си за отбрана в Донбас: Наред с други неща, те са изградили подземни защитни съоръжения и минни полета. И знаят къде могат да ударят най-ефективно руските войски. Така че за Русия това е операция с огромни рискове, пояснява още той. 

Според него в обозримо бъдеще руските войски няма да посмеят да настъпят по западния бряг на Днепър. Това освобождава ресурси на украинската страна - не само бойни единици, но и такива за снабдяване, електронна война и артилерия.

Затова Мик Райън не вярва, че украинците ще се откажат. През следващите месеци ще има повече настъпателни операции, особено под формата на прецизни удари. Тактиката няма да се промени. Вярно е, че зимата ще забави малко работата, но това е всичко. „В същото време войниците ще продължат да се обучават в чужбина, за да могат да бъдат изпратени за нови операции през пролетта на 2023 г. Винаги при условие, че Западът продължава да доставя достатъчно оръжия“, казва Райън.

На въпрос къде вижда възможности за нова украинска офанзива австралийският бивш генерал отговаря, че това е почти невъзможно в Херсон, където е невъзможно да бъде мината реката. „Линиите на отбрана там са твърде гъсти, а мостовете - разрушени. По-нататък на север от язовир Каховка, в района на Запорожието или от Днепър, украинските войски могат да се опитат да напреднат към Мелитопол“. 

Според австралиеца освен от постоянни доставки на тежки оръжия и боеприпаси Киев се нуждае и от по-добри технически системи за защита срещу безпилотните самолети, доставяни от Иран. Това включва т.нар. системи за меко поразяване, при които дроновете само се неутрализират, както и системи за твърдо поразяване с цел унищожаване. А Западът трябва най-накрая да снабди Украйна с ракети с по-голям обсег. Райън не споделя опасенията, че Русия може да сметне подобни доставки за влизане във война. „Мнозина забравят, че Украйна вече ще може да извършва атаки на по-дълги разстояния чрез своите военновъздушни сили. Дискусиите често се въртят около системите ATACM (Army Tactical Missile с обсег до 300 километра - бел. ред.), но е възможно да се доставят и други, например ракети, които могат да се изстрелват от въздуха. Украйна трябва да може да защитава цялата си територия, включително Крим“, казва той. 

Киев се нуждае и от по-добри технически системи за защита срещу безпилотните самолети, доставяни от Иран.
Мик Райън
бивш австралийски генерал

Според него сега не е подходящият момент за преговори. По простата причина, че руснаците не се чувстват победени. И докато това е така, те няма да спрат с атаките си. „Украйна се нуждае от повече победи като тези през последните седмици. Времето за преговори е, когато Русия вдигне бялото знаме и е готова да се изтегли от всички украински територии - включително Крим“. 

На напомняне, че според редица военни експерти твърдят, че едва ли би било възможно от военна гледна точка да се върне цяла Украйна, Мик Райън отговаря, че украинците доказват, че това е грешка. „Няма територии, които да не могат да бъдат отвоювани. През последните седмици и месеци армията неведнъж демонстрира на какво е способна, както чрез тактическите си възможности, така и чрез бойния си дух. На срещата на върха на Г-20 президентът Зеленски ясно формулира условията си за мирни преговори. Украйна не трябва да се отклонява от това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още