IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходорковски: Краят на Путин ще дойде по-скоро рано, а не късно 

Без реално военно поражение руският президент ще прекара армията си през цяла Украйна и ще влезе в конфликт с НАТО, смята олигархът 

18:54 | 17.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Хордоковски. Снимка:  EPA/CLAUDIO ONORATI
Хордоковски. Снимка: EPA/CLAUDIO ONORATI

Историята на възхода на Михаил Борисович Ходорковски е история от дивите времена след разпадането на Съветския съюз. За по-малко от седем години Ходорковски, роден в руско-еврейско семейство през 1963 г., купува банка. 

В замяна на неизплатени заеми от руското правителство, няколко години по-късно той поема държавната петролна компания, която преименува на ЮКОС и превръща в най-голямата частна петролна компания в света. През 2003 г., в разгара на кариерата си, състоянието му възлиза на 16 млрд. долара според американското списание Forbes, което го прави най-богатият руски олигарх.

Но през същата година започва и упадъкът му. На 19 февруари 2003 г. на среща на най-влиятелните бизнес лидери той публично иска от руския президент Владимир Путин да сложи край на корупцията. Опасявайки се, че Ходорковски може да се превърне в политически противник, Путин заповядва олигархът да бъде преследван.

В политически мотивирани съдебни процеси Ходорковски е осъден на години затвор. ЮКОС беше присъединенa към държавната компания „Роснефт“, ръководена от дългогодишния съратник на Путин Игор Сечин, в рамките на фиктивна процедура по несъстоятелност.

С посредничеството на бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер през декември 2013 г. Путин помилва съперника си и го изпраща в Германия. Преди осем години Ходорковски пристига в Лондон, откъдето ръководи един от най-важните мозъчни тръстове на руската опозиция.  В рамките на „Отворена Русия" бившият олигарх, който все още разполага със състояние, възлизащо според слуховете на 100 млн. долара, финансира опозиционни медии, антикорупционни изследвания и програми за изграждане на гражданско общество.

Главният редактор на германския икономически всекидневник Handelsblatt пътува до Лондон, за да разбере какво мисли Михаил Ходорковски за Русия, Путин и войната в Украйна. 

 „Преди войната в Украйна всъщност пред дома ми постоянно имаше наблюдатели и редовно бях следен. Откакто започна войната, това намаля. Знаете ли, аз нямам лични врагове, имам враг само на държавно ниво. И ако той реши да ме убие, нищо не мога да направя. Ако той иска да ме убие, аз съм мъртъв. Трябва да живея с този риск. Десет години в затвора и 15 години преди това като предприемач - всеки ден можеше да бъда убит. Ако винаги съм мислил за това, само това щеше да ме убие“. Така руският милионер отговаря на въпроса как се живее със страха, че всеки момент може да бъде заловен. За главата му, впрочем, е обявена награда от 500 000 долара. 

Олигархът признава, че е очаквал умората от войната да се прояви у руснаците едва около две години след началото ѝ и твърди, че вече се наблюдават признаци за това. Но друга негова прогноза не се сбъдва – за това, че високият брой на убитите руски военни ще предизвика бунтове и въстания в родината му. 

„Решаващият въпрос за следващите месеци е ще успее ли Путин да превърне своята война, която служи преди всичко за запазване на властта му, във война на всички руснаци“, казва Хордоковски и признава, че отговорът на този въпрос е труден, защото „по време на война и диктатура не може да се вярва много на проучванията на общественото мнение“. 

По думите му 30% от руснаците са категорично за войната, а 20% са против нея. Останалите 50 процента подкрепят правителството, независимо дали то продължава да води война, или изведнъж започва преговори. 

„Мисля, че е опасно това, че много украинци и много хора на Запад виждат вината за войната във всички руснаци, че сега дори се мисли за разделяне на Русия. Всичко това е главно в полза на кремълската пропаганда. Наративите, които идват оттам, са: без значение защо започна войната, сега трябва да се направи всичко, за да се гарантира, че Русия ще я спечели. В противен случай ще има лоши последици - не само за нас в Кремъл, но и за всички, защото това би означавало край на Русия“, казва живеещият в Лондон руски опозиционер. 

Запитан как ще свърши войната, Хордоковски казва, че изходът ѝ зависи от времевите измерения, в които мислим. „Путин определено ще има нужда от почивка през следващите няколко месеца. Той трябва да поръча производството на нови боеприпаси, защото са изстреляни толкова много, че руската оръжейна промишленост вече не може да се справи. И той разчита на изборите в САЩ в края на следващата година и на евентуален спад на подкрепата за Украйна. Дотогава той ще се опитва да печели време“. 

А как това се вписва в опасенията за пролетна офанзива? 

Според магната Русия отново ще нападне в мащабна операция. Ако това не доведе до нищо, Путин ще намали сраженията, може би дори ще потърси прекратяване на огъня, за да спечели време. По думите на Хордоковски най-късно една година след тези преговори Путин би започнал войната отново. Защото политическата база на Путин в Русия са националните патриоти, а те искат война. „Без реално военно поражение Путин ще прекара армията си през цяла Украйна. А накрая дори ще бъде принуден да атакува отвъд границите на Украйна“, тоест – възможен е дори конфликт със страните от НАТО. 

„В Русия Кремъл и националните патриоти вече твърдят, че Русия се бори срещу НАТО, а не срещу Украйна. Ако Русия започне война с НАТО, никой в Русия няма да се изненада“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
wart
преди 1 година
Тоя предател като Секретар на ВЛКСМ още тогава пребира 27.000 Рубли - за тях години добри пари- и с различни машинации като убива и конкурентите си ---около 9 убийства по негово искане са извършени --- и заграбва милиарди за тях години. Наивният *** Путин му прости тъй като майка му беше болна от рак и уж имаше проблеми с здравет си .Беше казал на Американците --Вие влагайте пари в Юкос--- Кремъл ще бъде последната спирка или междина никому не нужна--. Тая предател беше помилван и зам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
penkiler1415
преди 1 година
Краят на конфликта в Украйна и евентуалния световен конфликт са неясни но на Путин края е предизвестен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... този си има едно наум , не се качва по високото ... ама в масква се състезават кой ще изпревари другият ... мдаа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
До: 0pk > Soon. From the 66th floor.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 година
До: 0pk > Servant of the Dark Lord.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
Този още ли не е скочил от 16тия етаж? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 65
Импeраторът
преди 1 година
Путин се надцени, но не е толкова далеч от реалността да нападне страна членка на НАТО. При положение, че след няколко седмици обучение и стара натовска техника украинците им праха такъв пердах, само много заблуден може да разчита Путин да нападне НАТО. Технологичната бездна между РФ и НАТО никога няма да бъде прескочена от азиатците. РФ се превърна в к*чката на Китай по-бързо отколкото очаквах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още