IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Димитров: Собственият чип на "Шелли Груп“ вече е готов

Най-голямото ни предизвикателство е да се справим със скоростта на растежа, казва главният изпълнителен директор на компанията

16:00 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Шелли Груп Снимка: Шелли Груп

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За перспективите пред компаниите на БФБ и конкретно за развитието на „Шелли Груп“ разговаряме с Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на компанията, която е един от водещите световни производители на IoT продукти.

- Г-н Димитров, тази година акциите на „Шелли Груп“ достигнаха рекордно висока стойност и бяха в основата на това SOFIX да отбележи 15-годишен връх. Разширявате продуктовата гама, пазарите, партньорствата. Какво да очакваме от „Шелли Груп“ в краткосрочен и средносрочен план?

Непрекъснатото разширяване на портфолиото ни е в резултат от нарастващото търсене на продуктите ни, включително сред професионалните потребители. Z-Wave решенията ни за умни сгради и домове, които лансирахме след придобиването на словенската компания GOAP (сега Shelly Tech) и продуктите ѝ под бранда Qubino в началото на настоящата финансова година, също показват своето позитивно отражение върху продажбите.

Съвсем скоро ще представим и последната ни 3-та генерация на част от продуктовата ни линия. Те се характеризират с двойно повече памет, която ще осигури повече функционалности на устройствата. Тези подобрения са ключови за придобиването на сертификата Matter - стандарт за оперативна съвместимост с отворен код, който позволява на интелигентните устройства за дома на всеки производител да се свързват с други устройства директно и локално без необходимост от използване на облак. Всичко това е водещо за постигането на оповестените от нас цели за средногодишен ръст на приходите от около 43% в средносрочен план до над 200 млн. евро към края на 2026 г.

- Докъде сте с осъществяването на проекта за собствен чип?

Създаването на собствен чип е важно за нас, за да можем да покрием нуждите на устройствата, които смятаме да произвеждаме в бъдеще. Той вече е готов и има наличности за имплементацията му при производството на новите ни устройства. Плановете ни са в началото на 2024 г. да е достъпен глобално на всички пазари, на които оперираме.

- А по отношение на прехвърлянето на производство във Виетнам? Планирате ли и други производствени локации, включително в България?

Все още сме в процес на намиране на партньори във Виетнам и възможности за сътрудничество. През тази седмица обявихме откриването на 2 нови производствени линии в Китай, за да отговорим на постоянно нарастващите нужди от наличности на продуктите ни и да си осигурим необходимия растеж. Към момента не планираме да откриваме производствени обекти в България.

- Може ли да се очаква скоро ново придобиване от страна на „Шелли Груп“?

В началото на 2023 г. придобихме част от словенската компания GOAP (сега Shelly Tech) - компания, специализирана в предоставянето на IoT решения и системи за автоматизация, добре позната на пазара със своите Z-Wave устройства под бранда Qubino. Вече имплементирахме серията Shelly Qubino в портфолиото си през юни и новите устройства се приемат добре от клиентите. Компанията постоянно се разраства и не изключваме нови възможности за растеж в бъдеще.

- Какви са най-големите предизвикателства за компанията, които трябва да преодолее в настоящата среда?

Последните няколко години са много динамични за нас и най-голямото ни предизвикателство е да се справим със скоростта на растежа. Наблюдаваме рязко увеличение на търсенето и все по-голяма нужда от увеличение на производството на продуктите ни. Клиентите ни осъзнават все по-ясно, че трябва да отчитат енергийните си разходи и да ги оптимизират. Големите компании също търсят решения за имплементация на измервателни продукти в умни сгради и производства. Партньорството ни с Vodafone e следствие именно от нуждата за получаване на важна информация за енергийното потребление в реално време чрез централизирана платформа за по-нататъшна обработка и анализ, което нашите Pro решения предоставят.

- Защо подкрепяте Investor Finance Forum?

Investor Finance Forum е важно събитие за нас, защото то събира финансовата и инвестиционната общност в региона. Вече няколко години подред имам възможност да се срещна с ключови експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, както и с представители на капиталови пазари и фондови борси и регулатори, за да обсъдим тенденциите в бизнеса и общите ни предизвикателства. Полезно е и по отношение на това да обсъдим заедно икономическите особености на региона и възможностите за развитие на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още
Финанси виж още