IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 ще продължи да подкрепя Украйна колкото е необходимо

Президентът на Украйна иска системи за противовъздушна отбрана и международни наблюдатели на границата на страната с Беларус

20:14 | 11.10.22 г. 4
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на виртуалната среща с лидерите на страните от Г-7. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на виртуалната среща с лидерите на страните от Г-7. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Седемте най-развити икономики в света (Г-7) се ангажираха в обща декларация да оказват помощ на Украйна колкото време е нужно, предаде Ройтерс.

"Ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и юридическа помощ на Украйна и ще останем твърдо редом до Украйна, колкото време е нужно", посочва се в декларация след днешната виртуална среща на лидерите на страните от Г-7, в която участва и украинският президент Володимир Зеленски.

"Уверихме президента Зеленски, че сме твърди и непоколебими в ангажимента си да предоставим подкрепата, от която Украйна се нуждае, за да защити суверенитета и териториалната си цялост", посочва се още в декларацията.

Лидерите от Г-7 заявяват, че всяко използване на ядрено оръжие от Русия ще бъде посрещнато с тежки последици.

Те осъждат руските ракетни удари в Украйна и изтъкват, че нападенията срещу цивилно население представляват военно престъпление.

„Ще търсим сметка от президента (на Русия Владимир) Путин и тези, които са отговорни“, казват лидерите.

Те също така критикуват Москва за „безотговорната ядрена реторика“.

„Осъждаме умишлените руски стъпки за изостряне на ситуацията, включително частичната мобилизация на запасняци и безотговорната ядрена реторика, което поставя в опасност световния мир и сигурност. Потвърждаваме, че всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от Русия ще бъде посрещнато със сурови последици“, заявяват те.

Лидерите от Г-7 предупреждаватБеларус да не се замесва допълнително във войната в Украйна.

Беларуското министерство на отбраната обяви днес, че започва военна проверка, за да оцени „бойната готовност“.

На срещата лидерите от Г-7 обсъдиха какво още могат да направят в подкрепа на Украйна и изслушаха призива на Зеленски за доставки на системи за противовъздушна отбрана, които, по думите му, са „приоритет номер едно“ за него.

Украинският президент каза, че Русия е започнала нов етап на ескалация, поради което според него са необходими нови санкции. Той също така призова за международна наблюдателска мисия на границата между Украйна и Беларус.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
До: khao А на тебе какво ти е необикновеното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Хехе, ще подкрепя, ама до последния украинец. Какво по-славно от това два славянски народа да се изтребват взаимно, а от това да печелят истинските човеци? Що не отидат с техните войски да подкрепят бандеровщината? Или, не дай си Боже, да искат прекратяване на огъня и започване на преговори? Защото смятат славяните за *** и това дори не го крият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: valentino29 валентин, обикновенн форумен глууупак ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Зеленски,командир на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още