IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обсъжда месечна помощ за Украйна от 1,5 млрд. евро през 2023 г.

Бюджетният дефицит на Украйна ще набъбне до 3,5 млрд. долара месечно догодина, сочат изчисленията на Киев

14:06 | 11.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Държавите от ЕС обсъждат отпускането на месечна помощ за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро през 2023 година, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници. Изданието припомня, че общността обеща 9 млрд. евро макроикономическа помощ за Киев, но в крайна сметка одобрение има за само 6 млрд. евро от тях, а на Украйна са преведени 1 млрд. евро.

Предстои дискусия как да бъдат изплатени и останалите 3 млрд. евро, които бяха обещани преди месеци.

В момента ЕК и страните от общността дискутират какъв обем да е помощта за Украйна през 2023 година, каква част от нея да бъде под формата на заеми и каква - на грантове.

Информацията на Politico частично потвърждава и комисарят по въпросите на бюджета Йоханес Хан. По време на конференция в Брюксел в понеделник (10 октомври) той коментира, че работи активно с държавите от ЕС за "по-структурирана, предвидима и автоматизирана помощ" за Украйна поне за следващата година.

В края на септември украинският президент Володимир Зеленски призна в интервю за CBS, че Киев получава всеки месец помощ в размер на 1,5 млрд. долара от САЩ. С тези средства властите в страната успяват да покрият дефицита, който се формира в бюджета заради военните действия. Изчисленията на Украйна обаче са, че през 2023 година дефицитът ще набъбне до 3,5 млрд. долара месечно.

В интервюто си пред CBS Зеленски избегна въпроса дали подкрепата за Украйна ще продължи през зимата и ако светът навлезе в рецесия с коментара, че "всички ще трябва да преживеем тази зима, която ще бъде много трудна". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: valentino29 може и всеки ден... имаме едни 300 милиарда запорирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: Repoman: Всяка седмица ми се вижда по добре. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Repoman
преди 1 година
Малко е, не може ли ЕС да отдели повече пари? Нека всяка страна членка на ЕС да отделя по 1 млрд. евро и ги превежда всеки месец и така Украйна ще получи добра подкрепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още