IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изслушване в ЕП: Русия се справя неочаквано добре със санкциите

Европейската икономика също успява да устои и да се адаптира към сегашните предизвикателства

18:19 | 09.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската икономика се справя по-добре от очакваното с наложените от Запада санкции, смята председателят на комисията по икономическо развитие в украинската Върховна Рада Дмитро Наталюха. По време на изслушване в комисията по икономика и парична политика в Европейския парламент той призова за девети пакет от санкции, който да бъде насочен в две направления.

От една страна, това са допълнителни санкции срещу физически лица, приближени до руския президент Владимир Путин и администрацията, членове на партии, които подкрепят Кремъл - чиновници на средно управленско ниво, както и популярни лица, включително и спортисти. Втората насока на санкциите трябва да е преносът на петрол от страна на гръцките танкери, смята Наталюха.

Той критикува липсата на действия по отношение на ограничаване на износа на диаманти, както и други "дупки" при износа на суровини, които носят приходи, използвани от Кремъл за финансиране на военните действия.

За председателя на Виенския институт за международни икономически изследвания Ханес Свобода реалната санкция за руската икономика е оттеглянето на чуждите компании от пазара и забраната за достъп до западни технологии. Едно от предизвикателствата е сега да не бъде допуснато Русия да ги получи от трети страни - например през Турция или Сърбия. Той беше категоричен още, че трябва да бъде признато, че някои европейски държави - Унгария, Словакия и на Балканите, са по-сериозно засегнати от други от санкциите срещу Русия.

Европейската икономика също успява да се адаптира достатъчно добре към санкциите срещу Русия, смята обаче макроикономистът Бенджамин Мол от Лондонското училище по икономика. Той даде пример с германската икономика, която преди войната е една от най-зависимите от руските доставки - 55% от вноса на газ в страната е с произход Русия. Днес потреблението на газ от индустрията намалява с 25%, а като цяло спадът е от 37 на сто. Експертът припомни и икономическата логика на определянето на цените - когато потреблението намалява, то и цените тръгват надолу. Това е видимо от септември насам на нидерландската борса TTF.

Според Мол, ако германската икономика не се е била адаптирала добре към икономическата сигуация, то индустриалното производство би трябвало да се свие с 20-30%, следвайки ограничените доставки на руския природен газ. Но данните на статистиката към края на септември отчитат минимално намаление, което до края на годината едва ли ще надхвърли 1-2% на годишна база.

Големите компании успяват да преминат на алтернативни горива, включително и петрол (например BASF) и т.н. Но от ключово значение за тази зима е дали домакинствата ще успеят да намалят потреблението на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Хахахах, щом укрите го признават, правете си сметката !!! Става това, което предвиждах - при опит да "смачкат кежавата и изостанала руска икономика" напърчените западняци ще разбият собствените си пишман-смехономики - така както лъскаво Ферари се размазва, като се изтреска със 180 в стотонна крайпътна скала !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още