fallback

Володимир Зеленски потвърди: Херсон е наш

Първата задача на военните е почистването на града и околността от мини, коментира украинският президент

21:29 | 11.11.22 г. 9
Автор - снимка
Създател

Украинските военни са пред Херсон, но специалните части вече са в града, съобщи в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Преди два дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди отстъпление от десния на левия бряг на р. Днепър.

Малко преди тази заповед командващият руските сили ген. Сергей Суровикин призна, че има опасност от прекъсване на връзката и блокиране на руските войски на десния бряг на реката. Изтеглянето е трудно решение, но така спестяваме човешки живот и въоръжение, коментира той. Украинският президент тогава реагира, че руснаците не правят подарък на Украйна, а всяка крачка напред е платена с цената на живота на украинските войни.

"Днес е исторически ден", заяви Зеленски и допълни, че жителите на града сами премахват символите на руското присъствие в последните месеци. Той обаче предупреди, че градът е заминиран и почистването му е първата задача на военните и обеща, че веднага след това ще бъдат възстановени социалните, здравните и другите услуги. "Ще се върне животът", каза още Зеленски.

Херсон беше присъединен към територията на Русия с указ на президента Владимир Путин в края на септември. Тогава руският държавен глава, че Херсон завинаги ще бъде руски.

Украйна започна настъпателни действия в региона през август, обстревайки линиите на доставките, командните центрове и складове с въоръжение. Според военни анализатори тактиката на украинското командване е дала резултат и без сериозни боеве Украйна си връща най-голямото завоевание на руснаците в рамките на операцията от 24 февруари.

Според руските заявки на левия бряг на р. Днепър са изтеглени към 30 хил. военни. Командването намеква, че сега те няма да отстъпят, а се прегрупират. Десният бряг на реката обаче е по-висок, което ще затрудни нови артилерийски удари. Украинските власти обаче съобщават за много руски военни, останали в града, облечени в цивилни дрехи. Често местните граждани съобщават за тяхното присъствие.

Превземането на Херсон отваря път на украинските военни към полуостров Крим, едностранно анексиран от Русия през 2014 година. Киев започна инициатива за набиране на средства за покупката на морски дронове, с които да бъде защитена акваторията. "Първият морски дрон ще се казва "Херсон", а вторият - логично, "Севастопол". Вярвам, че този момент наближава", коментира украинският президент. 

Удари по критична инфраструктура

Русия отново е ударила по критична инфраструктура през последното денонощие. На много места през деня имаше извънреден режим на тока, макар че като цяло се полагат усилия за възстановяване на съоръженията. Към края на деня страната се връща отново към режима с цел намаляване на товара на системата, разказа още украинският президент.

По-рано днес (11 ноември) той говори по телефона с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата са се разбрали за допълнителна помощ именно за възстановяването на енергийната инфраструктура.

Двамата са обсъдили и предстоящата среща на Г-20 в Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 11.11.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още