IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Докато Украйна не получи американския F-16, не може да има траен пробив на фронта

След войната светът ще бъде разделен – демокрации начело със САЩ и останалите, посочи политологът доц. Искрен Иванов

20:10 | 14.05.24 г. 4
Снимка: Hollie Adams/ Bloomberg.
Снимка: Hollie Adams/ Bloomberg.

Докато Украйна не получи американските F-16, не може да има траен пробив на фронта. Ракетите, с които разполага сега, ѝ помагат да сдържа Русия и да поразява цели в окупираните територии, тъй като политиката на Запада не е насочена към поразяване на цели на руска територия и това американците на няколко пъти го потвърдиха. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Според него без самолети траен пробив на фронта не може да се постигне, защото те биха завършили триадата от конвенционални ресурси, с които разполага Украйна.

„Ако Вашингтон отстъпи от сферите си на влияние, това ще окуражи други държави, които виждат Америка като свой противник да действат, което може да доведе до глобална ескалация. Докато САЩ все още имат стратегически ресурси да сдържат опонентите си на няколко фронта, системата на международните отношения ще се запази такава, каквато е в момента“, предупреди политологът каква е политическата ситуация и действията на САЩ в момента на засилващата се руска атака към Украйна.

Що се отнася до посещението на Антъни Блинкен в Украйна експертът коментира, че то е знаково. „Много е вероятно, че на срещата са се обсъждали стратегиите, които Украйна ще използва, за да противодейства на руските атаки. Основният ресурс вече е даден – ракети с далекобоен обхват на действие ATACMS, които могат да носят ядрени бойни глави“, заяви доц. Иванов.

На въпроса защо Украйна не може да възприеме американския план, който САЩ ѝ предлагат, в контекста на това, че конфликтът продължава вече две години, Иванов смята, че това се дължи на образователния ценз на по-голямата част от украинското военно командване. По думите му, в началото на 2023 г. по-старите офицери отстъпиха място на по-млади възпитаници, които са специализирали в САЩ. Върху тях бе надеждата ходът на войната да се промени.

„Това щеше да стане, ако Конгресът не беше блокирал помощта за Украйна, просто защото тя закъсня фатално и вероятно паритет ще бъде постигнат едва към края на тази година“, прогнозира политологът.

Според него след конфликта ще последва двуполюсен модел на международните отношения. От една страна – демокрациите начело със САЩ, от другата страна – други политически семейства, които не се идентифицират като либерални демокрации и които са обединени, въпреки различията си, от това как да детронират американското глобално лидерство.

В коментар за американската външна политика в контекста на предстоящите избори в САЩ, доц. Иванов посочи, че външната политика няма голямо значение за предизборната кампания. „Мнението на Тръмп спрямо Украйна започна рязко да се променя през последните няколко месеца“, констатира политологът и добави, че външната политика на САЩ е посветена на една цел, основна за Америка, и това е запазване на американското глобално лидерство.

Като фактори, които биха повлияли мнението на американските избиратели, експертът отбеляза нивото на инфлацията, здравеопазването и социалната система.

Какво е доверието на американските избиратели спрямо Републиканската и Демократичната партия? Има ли лидерска криза на политическата сцена в САЩ? По какъв начин резултатът от американските избори ще се отрази на Европа?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 3 седмици
И какво, като ги получат тия Ф16 укрите, руснаците най-накрая ще пробият трайно фронта? Но иначе правилно казва - Ако Вашингтон отстъпи от сферите си на влияние, а той ще отстъпи, щото война само с долари не се води, това ще окуражи други държави, които виждат Америка като свой противник да действат, което може да доведе до глобална ескалация. Но защо интересно има държави виждащи в таз прелестна Америка свой противник? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 седмици
До: RoyBatty и какво като могат да носят ядрени бойни глави, като нямат ядрени бойни глави ??? събуди се, копеец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
RoyBatty
преди 3 седмици
!!! В статията: "Основният ресурс вече е даден ракети с далекобоен обхват на действие ATACMS, които могат да носят ядрени бойни глави, заяви доц. Иванов" ... Забележете, че няма никакво ! допускане дори ! че снабдяването с ракети "които могат да носят ядрени бойни глави е ПРОБЛЕМ! Хора! Анализатори! Експерти! Събудете се! Неадекватни сте ! Запознайте се с Хирошима и Нагасаки ! Разберете, че човечеството е на косъм от края си и не може така "лековато" да се играе на "руска рулетка"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още