fallback

Норвегия дава 200 млн. долара за покупката на газ за Украйна

Страната отпуска активно помощ, включително и военна, за Киев

18:32 | 21.11.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Норвежкото правителство ще отпусне 2 млрд. норвежки крони (около 200 млн. долара) за покупката на газ за Украйна, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Тези средства са част от по-голям пакет в помощ за Киев в размер на 10 млрд. крони, които се отпускат през Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Министърът на финансите на Норвегия Трюгве Слагсволд Ведум обясни, че смята, че отпускането на помощ през институция като ЕБВР гарантира ефективното и прозрачно използване на средствата.

В пакета са предвидени средства за подкрепа на селското стопанство, както и по 1 млрд. крони за хуманитарна подкрепа до края на 2022 г. и за възстановяване на болници и училища в Украйна. 

Норвегия е една от европейските страни, която активно предоставя помощ, включително и военна за правителството в Украйна.

През септември властите съобщиха, че ще страната ще дари противотанкови ракети Hellfire, както и оборудване за нощно виждане за украинската армия. Тогава от Министерството на отбраната на Норвегия казаха, че Киев е поискал тези оръжия и Осло ги предоставя от собствените си резерви. В средата на октомври Норвегия посочи, че е купила и боеприпаси с калибър 122 мм и 152 мм на стойност 20 млн. долара за нуждите на украинската армия.

Норвежкото правителство отпуска и средства в подкрепа на Молдова, която е съседка на Украйна, става ясно още от сайта на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 21.11.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още