fallback

В Киев са се чули взривове, според Украйна звукът не е свързан с нападение

Украинската армия е отблъснала атаки на руските сили в близост до 17 населени места в източната част на Украйна, предимно в Донецка област, през изминалото денонощие

08:56 | 14.01.23 г. 6

Украинската армия е отблъснала атаки на руските сили в близост до 17 населени места в източната част на Украйна, предимно в Донецка област, през изминалото денонощие, съобщават от Генералния щаб на украинската армия, цитиран от Bloomberg.

Русия е нанесла пет ракетни удара по жилищни райони в Константиновка, Краматорск и Запорожие, 18 авиационни удара и 52 удара от реактивни системи за залпов огън. Двама души са загинали и един е ранен при руски обстрел на населено място в района на Харков в петък следобед, съобщи губернаторът на областта.

Украинските военни са ударили 16 пъти руски военни опорни пунктове и са свалили самолет Су-24 и дрон.

Тази сутрин са се чули взривове в Киев, за които някои канали в Телеграм, особено пропагандните, започнаха да пишат, че се осъществява предполагаема атака от Беларус. Експлозиите обаче не са свързани с военни действия, посочват от украинската агенция Униан. Според украинската армия звуците се използват с цел създаване на паника и излъчване на съобщение за офанзива от север. Такива настъпателни действия на противника обаче не се водят. При опасност от нападение, ще бъде задействан сигнал за тревога, напомнят от силите за сигурност на Украйна.

Причината за експлозиите, които са се чули, ще бъде съобщена по-късно. Известно е, че преди и след тях в столицата и региона не е обявявана въздушна тревога.

Според Украйна продължават боевете за ключовия град Соледар. Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са превзели града, който се намира североизточно от Бахмут, след седмици на интензивни боеве. Украинската армия и президентът на Украйна Володимир Зеленски казват обаче, че войските продължават битката.

Междувременно екип на CNN в района е станал свидетел на организирано изтегляне на украински войски от региона на Соледар.

В по-късно изявление руското министерство признава ролята на свързаната с Кремъл група наемници Вагнер в превземането на града. Атаката срещу соленодобивния град Соледар е извършена от различни групи руски сили, като прякото нападение срещу украинските войски, държащи града, е извършено от свързаната с Кремъл частна наемническа група Вагнер, съобщи Интерфакс, като се позовава на руското министерство на отбраната.

„Настъпателните действия“ са извършени според „единна концепция и план, които осигуряват решаването на комплекс от бойни задачи“, казва се в съобщението, цитирано от Интерфакс. Директното нападение върху частите на града, окупирани от въоръжените сили на Украйна, „беше успешно разрешено чрез смелите и самоотвержени действия на“ силите на Вагнер, казва министерството.

Междувременно по време на заседанието на Съвета по безопасност на ООН постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфилд е заявила, че Иран и Северна Корея продължават да планират да доставят оръжие на Русия, предава украинската информационна агенция Униан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 14.01.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още