IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка с JIIP може да оцени Toshiba на 16 млрд. долара

Все още не е ясно дали ще се стигне до пълна продажба на бизнеса или само на част от активите

17:54 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Консорциум, воден от Japan Industrial Partners Inc., обмисля придобиването на Toshiba при оценка от около 2,4 трлн. йени (16,1 млрд. долара) в рамките на потенциално най-голямата сделка от този тип в Азия за 2022 г., твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Водената от JIIP група, която е предпочитаният участник в търга за частно придобиване на японската индустриална група, планира да предостави 1 трлн. йени в брой, като същевременно търси 1,4 трлн. йени финансиране от банки, заедно с кредитна линия от 200 млрд. йени, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

На редовната си среща с банки, включително Sumitomo Mitsui Banking Corp. на 20 октомври, Toshiba ги е информирала, че JIIP оценява компанията на около 2,4 трлн. йени и ги е помолила да ѝ осигурят финансова подкрепа, коментират източниците.

Цената на акциите на Toshiba нарасна с около 17% от началото на годината, което дава на конгломерата пазарна стойност от около 15,7 млрд. долара. Оферта от около 2,4 трлн. йени ще означава около 5541 йени на акция по изчисления на Bloomberg, което е близо до цената, на която книжата приключиха борсовия ден в Токио днес – 5391 йени.

JIIP все още не е завършила уточняването на ангажиментите, свързани с дяловото участие на нейните парнтьори, докато банките остават предпазливи, що се отнася до поемането на по-обвързващи ангажименти, допълват източниците.

Както консорциумът, воден от JIIP, така и конкурента група, водена от държавния инвестиционен фонд Japan Investment Corp., едва ли ще успеят да изпълнят крайния срок до 7 ноември за изпращане на писма, с които да изразят ангажимента си, обяви по-рано Bloomberg News.

Все още не е ясно дали преговорите ще доведат до сделка, посочват източниците. Според тях Toshiba все още може да реши да продаде само някои активи вместо да се бори за цялостна продажба на бизнеса.

Говорители на JIIP и SMBC отказват да коментират въпроса. Говорител на Toshiba пък твърди, че не може да предоставя информация за кандидатите, тъй като може да попречи на справедливия процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още