IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba изненадващо отчете тримесечна загуба

Недостигът на чипове и по-големите разходи повлияха негативно на компанията

10:57 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Toshiba отчете неочаквана оперативна загуба за първото си фискално тримесечие от април до юни, след като се сблъска със световния недостиг на чипове и големия ръст на разходите за суровини, предава Ройтерс.

Загубата от 4,8 млрд. йени (35,6 млн. долара) е първата тримесечна загуба на компанията от две години. За сравнение година по-рано Toshiba отчете 14,5 млрд. йени печалба. Сега консенсусната прогноза на анализаторите беше за 19,4 млрд. йени печалба по данни на Refinitiv.

По-високите разходи за материали и логистика оказаха натиск върху оперативната печалба с 9,4 млрд. йени, докато негативният ефект от недостига на чипове се изразява в около 3 млрд. йени, обяви компанията.

Но замесеният в скандали японски индустриален конгломерат, който обмисля слизане от борсата и други опции, запази прогнозата си за печалбата за фискалната година до март, като очаква тя да бъде 170 млрд. йени, или със 7% повече спрямо предходната година.

Bain Capital, CVC Capital Partners и Brookfield Asset Management, както и консорциум, включващ държавната Japan Investment Corp и частната фирма за дялово инвестиране Japan Industrial Partners бяха избрани от Toshiba да преминат на втория кръг за наддаване.

Сделка за Toshiba би я оценила на около 22 млрд. долара, твърдят източници на Ройтерс.

Напрежението между Toshiba и нейните активисти инвеститори достигна кулминация миналата година, когато предизвикано от акционерите разследване заключи, че мениджмънтът се е договорил с японското министерство на търговията да блокира чуждестранни инвеститори от това да натрупат влияние при срещата на акционерите през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още