IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алфа Рисърч“: Според 51% от българите Европа трябва да действа единно срещу война и агресия

Едва 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, показва допитването

12:36 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една година след началото на войната на Русия срещу Украйна половината българи (51%) смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. В същото време едва 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Това показват данните от експресно проучване на „Алфа Рисърч“, направено по повод една година след началото на войната в Украйна.

Според 48% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти. А 9% от запитаните смятат, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия.

Източник: Алфа рисърч Източник: Алфа рисърч

Допитването показва, че за българите най-важните уроци, които трябва да научим, са за необходимостта от общи единни действия, както на Европа, така и вътре в България.

Общо 43% от анкетираните заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. 40% от запитаните смятат, че България трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъда зависима от Русия.

В годината, през която Европа и светът преживяваха шока от нападението на Русия над Украйна, станахме свидетели на безпрецедентни промени – в международните отношения, в солидарността между страните, в съпричастността на обикновените граждани, в преосмислянето на понятията за сигурност и гаранции за мир, коментират социолозите от „Алфа Рисърч“.

Националното представителното проучване на „Алфа Рисърч“ е проведено в периода 18-22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още