IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите подкрепят най-слабо общото купуване от ЕС на военно оборудване за Украйна

Отношението в България към забраната за излъчване в съюза на руски държавни медии рязко контрастира със средното за ЕС

09:36 | 24.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/IGOR KOVALENKO
Снимка: EPA/IGOR KOVALENKO

България е една от трите страни от ЕС, в които мнозинството не подкрепя финансирането от ЕС за закупуване и предоставяне на военно оборудване на Украйна, сочи проучване на „Евробарометър“.

57% от българите са против предложението Европейският съюз да финансира съвместно от бюджета си закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Това е и почти най-големият дял на противниците в ЕС на подобна мярка, като преди страната ни по опозиция на предложението е само Гърция (59%). Силна опозиция има и в Словакия, където против подобна мярка са се изказали 56% от запитаните.

Подкрепата сред българите за това предложение е едва 33%, което е най-ниската стойност в страна от ЕС, показва още проучването. Следват Гърция (36% подкрепа) и Словакия (38%).

Средният дял за ЕС на тези, които подкрепят финансирането, е 65%, съобщава още „Евробарометър“. 

В същото време 47% от българите подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна, 41% са против, а 12 на сто не могат да преценят.  Делът на българите, които подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия, обаче е значително по-нисък от средния за ЕС, който е 74%.

От всеки десет българи осем подкрепят предоставянето на хуманитарна помощ от ЕС за Украйна, като 15% са против, а 4% не могат да преценят. За ЕС средното ниво на съгласните с предоставянето на хуманитарна помощ е 91%. 

Също така 73% от българите са съгласни с приемането на хора, бягащи от войната, а 19 на сто са против. В целия ЕС 88% са подкрепили приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 

Предоставянето на финансова помощ на Украйна е одобрявано от 55% от българите, при средно 77% за ЕС. Отношението в България към забраната за излъчване в ЕС на руски държавни медии като „Спутник" и „Русия днес" рязко контрастира със средното за ЕС. Проучването на „Евробарометър“ установи, че 45% от българите са против забраната, а 39% я подкрепят. В целия ЕС 67% са подкрепили забраната.

Като цяло мнозинството от европейските граждани (56%) са доволни от отговора на ЕС на руската инвазия в Украйна. В България 48% са доволни, а 42% - недоволни, като 10% не могат да вземат решение по въпроса. 

Голямо мнозинство от гражданите на ЕС (84%) са съгласни, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руските енергийни източници възможно най-скоро. В България 65% са съгласни с тази теза, 23% са против, а 12% нямат мнение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 1 година
До: zelka007 Викаш нагло-саксонските комунисти са по-добри от руските комунисти. И по-добре N-та сащисана колония от колкото 16 руска република? Е, времената се променят. Бързо. Сащисаните и протежетата им потъват. Учете китайски другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 1 година
До: khao На (ваку)умни няма какво да кажа. Те знаят всичко! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 виж го, в другите статии е активен... но тук мълчи като пратизанин на разпит, след като се усети че изглууупя отново! :D:D класика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: andy... НИКОГА НЕ СИ БИЛ ЧЕТВЪРТИ ПО БВП В ЕВРОПА СМЕШЕН ИЗРОЖДЕНЕЦ !!!!! НИКОГА НЕ СИ БИЛ ВТОРИ В СИВ !!!!! ДЪРЖАВТА Я ФАЛИРАХА ТРИ ПЪТИ ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОТРЯДА ЧАВДАР С ЯТАЦИТЕ !!!!! ТРИ ПЪТИ !!!!! НЕЗЕМНИ НЕФЕЛНИЦИ ПРОДАЖНИ !!!!! 16-ТА РЕПУБЛИКА ИСКАХТЕ ДА Я ПРАВИТЕ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ЕС не води война срещу Русия... да не кажа че това е невъзможно, защото ЕС няма армия! Ама ти си цар на тъъъпите въпроси, та питай си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Ами нека пуснат една анкета с въпрос от сорта: *Подкрепяте ли война на ЕС срещу Русия?*, защото фактически всичко до тук към това сочи. Включително и официално изявление на Бербок, за което после се сдоби с неприятности, но е факт. Защото в момента ЕС залага всичко, в т.ч. и бъдещето на гражданите си, на победата на Украйна. Интересно, как точно лидерите на ЕС си представят ситуацията в Европа, ако Украйна загуби? Сили на ЕС и НАТО ще се намесят ли? Как ще се развие война м/у Русия и НАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
До: zelka007 При СИВ бяхме 2 в соц лагера и 4 в Европа по БВП, 8,7 милиона. При Варшавския договор имахме 200-300 самолета, ракети и танкове.Границата се пазеше. При ЕС сме на дъното 27 място, всичко се разбягва и заедно с мътвите дали имаме и 6 милиона. В нАТО армията ни е от 15-17000 човека, ракетите на скрап, дузина счупени самолети. Държавата е разграден двор дето всеки влиза и излиза без проблем. Та казваш добре си живеем при нагло-саксонско владичество! Е, има една малка чат заработващи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Както се казва - измама, по-голяма измама, най-голяма измама, статистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
onezero007
преди 1 година
Тез от евробарометър най-накрая се поучиха от наште "социлози" голфъри и почнаха и те да фалшифицират проучвания - няма начин 43% да подкрепят това да се купува оръжие с наши пари и да се дава на някой друг, даже за нас да беше оръжието пак нямаше да има толкова подкрепа, тука реалният процент е може би 2-3%. Предполагам, че и другите им цифри са менте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
До: zelka007 Хубаво,но при нас има и други комунисти ДПС.ГЕРБ пък развиха модела на ДПС за единството на мафия и държава.Посвеместните кражби (онзиден се прибирах по "Струма" и се сещах за майката на ББ) явно не са проблем за много хора, които смятат че ББ спирал инфлацията.Всички заедно могат да направят хартиена коалиция и да управляват така че изобщо Копейкин е проблем за нас, както ДПС. Именно това не могат да го разберат масата от хора у нас и гласуват за него "защото бил различен"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още