IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е арестувала двама предполагаеми руски шпиони, планирали саботаж

Целите са били военни и промишлени обекти в Германия, включително американски съоръжения, според федерален прокурор

17:47 | 18.04.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германските власти са арестували двама мъже, заподозрени в шпионаж в полза на Русия и членство в терористична група, планираща актове на саботаж, съобщава Bloomberg.

Вътрешният министър определя случай като "особено сериозен", допълва информационната агенция.

Федералният генерален прокурор в Карлсруе посочва немско-руските граждани Дитер С. и Александър Й. и казва, че те са членове на прокремълска група, известна като „Донецката народна република“. Те са били задържани в сряда в баварския град от Байройт.

Дитер С. е бил в контакт с лице, свързано с руска разузнавателна служба, от октомври миналата година относно „възможни саботажни действия“ срещу военни и промишлени обекти в Германия, включително американски съоръжения, коментира в изявление федералният прокурор.

„Обвиняемият е заявил на своя събеседник, че е готов да извърши атаки с експлозиви и палежи“, посочва се в изявлението, изпратено по имейл. Намерението е „по-специално да се подкопае военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна“.

Арестите са най-новото доказателство за руската шпионска дейност в Германия - феномен, който обтегна отношенията между Берлин и Москва дори преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., посочват от Bloomberg.

Германският външен министър Аналена Бербок е извикала руския посланик в Берлин в нейното министерство, за да обсъдят случая, според говорител на германското външно министерство.

През август 2019 г. бивш чеченски военен командир беше застрелян посред бял ден в централен берлински парк. По-късно съдът установи, че убийството е поръчано от Москва. Двама мъже в момента са съдени по подозрение в предаване на секретни материали от външното разузнаване BND до Кремъл.

Следващия месец в Щутгарт ще започне процес, в който мъж и жена са обвинени в доставка на електронни части в Русия, които се използват в дронове, използвани във войната срещу Украйна. Доставките нарушават ембаргото на Европейския съюз (ЕС).

Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер коментира в четвъртък, че Германия няма да позволи да бъде „сплашена“ от Русия и „ще продължи да предоставя на правителството в Киев сериозна подкрепа“.

„Заради войната в Украйна нашите органи за сигурност засилиха всички защитни мерки срещу хибридни заплахи от руския режим“, коментира Фезер в изявление, изпратено по имейл. „Сега трябва да продължим да изясняваме цялата история и връзки“, допълва се в изявлението.

Федералният прокурор споменава за „силни подозрения“, че Дитер С. е бил активен в Източна Украйна между края на 2014 г. и септември 2016 г. като боец във въоръжена част на „Донецката народна република“. В Германия той „разузнава някои от набелязаните обекти на място, като прави снимки и видеоклипове, например военни транспортни средства и стоки“ и „предава информацията, която е събрал, на събеседника си“, според неговото изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 седмица
Германия е арестувала двама предполагаеми руски шпиони, предполагаемо планирали предполагаем сЪботаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още