IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYSE Euronext иска да предлага непрозрачни борсово-търгувани фондове

Става дума за ETF-и, за които трябва да се докладва на тримесечие по подобие на традиционните взаимни фондове, а не както е досега - всекидневно

10:36 | 24.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
NYSE Euronext иска да предлага непрозрачни борсово-търгувани фондове

Налице е поредното усилие на доставчиците на борсово-търгуваните фондове (Exchange-traded funds - ETF) да завоюват по-голям дял от пазара на взаимни фондове в САЩ, оценяван на 7 трлн. долара, пише MarketWatch.

Операторът на Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE) е подал заявление в Комисия по ценни книжа и фондови борси на САЩ (Securities and Exchange Commission , или SEC) за приемане на ново правило, което би позволило т.нар. „непрозрачни“ ETF-и да бъдат листнати, и съответно търгувани, на неговата платформа.

Борсово-търгуваният фонд може да бъде листнат на платформата за търговия Arca на NYSE Euronext, който е поделение на IntercontinentalExchange Group Inc.

В сегашния си вид спонсорите на ETF-и трябва да докладват за ценните книжа, държани във всеки портфейл всекидневно. От компанията-майка на борсата - NYSE Euronext, сега искат разрешение за търговия с ETF-и, за които трябва да се докладва на тримесечие по подобие на традиционните взаимни фондове, се посочва в искането, достъпно на сайта на SEC.

Привържениците на промяната твърдят, че непрозрачните ETF-и ще позволят на мениджърите да подбират по-активно акции и други ценни книжа в портфейлите си, като по този начин се конкурират по-ефективно с традиционните взаимни фондове. Към днешна дата ETF индустрията е фокусирана предимно към пасивния подход за инвестиране, следвайки представянето на даден индекс.

По данни на анализаторите от Lipper към края на миналата седмица фондовете, които не са привързани към даден бенчмарк, притежават само 0,01% от активите на разположение за търгуване, които са на обща стойност 1,2 трлн. долара. За сравнение – около 76% от активите на фондовете, инвестиращи в акции, се управляват активно.

Конкурентният борсов оператор Nasdaq OMX Group Inc. също работи усилено със спонсори на подобни фондове, които проявяват интерес да предлагат непрозрачни ETF-и, споделят пред вестник The Wall Street Journal запознати със случая. Те очакват конкурента да подаде заявление към SEC в следващите седмици, но не по-късно от първото тримесечие на годината.

BlackRock Inc., State Street Corp., Eaton Vance и T. Rowe Price също са тръгнали в подобна посока, но все още не са подали искане в щатската Комисия по ценни книжа и фондови борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още