IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Иванов: ETF върху SOFIX ще привлече голяма част от пазарните участници

Положителната тенденция на пазарите ще се запази макар и не с темповете, които наблюдавахме в първите дни на 2014 г., смята експертът от БенчМарк Финанс

11:13 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Валентин Иванов, ръководител Международни финансови пазари в ИП &quot;БенчМарк Финанс&quot; АД<em>. Снимка: личен архив</em></p>

Валентин Иванов, ръководител Международни финансови пазари в ИП "БенчМарк Финанс" АД. Снимка: личен архив

Валентин Иванов е ръководител на отдел Международни финансови пазари в БенчМарк Финанс. Той е лицензиран брокер от Комисия за финансов надзор. Занимава се с търговия с валути, CFD, акции, опции и други деривати вече повече от 10 години.

С г-н Иванов поговорихме за предизвикателствата пред световните пазари през настоящата година, имайки предвид силната 2013 г. Той очерта своите прогнози. Оптимизъмт се пренесе и на родния капиталов пазар. 

Не пропуснахме да коментираме и каква ще бъде годината за родната борса. Засегнахме темите и за приватизацията и борсово-търгувантие фондове Ето какво каза г-н Иванов за читателите на Investor.bg.

- 2013 г. отмина. Тя беше силна за фондовите пазари по света. Водещите индекси в САЩ и Европа отчетоха солидни ръстове. Ще продължи ли трендът и през новата година?

Водещите борсови индекси от двете страни на Океана записаха изключително силна година, доказателство за което бяха рекордните исторически върхове, но все още не е ясно до колко този ръст се дължи на финансовите стимули на централните банки.

Тенденцията е стимулите да започнат да бъдат изтегляни през тази година и дори да бъдат изцяло спрени. Ако икономиките покажат, че могат да задържат набраната възходяща инерция без допълнителни антикризисни механизми, няма да има спирачки за продължаването на възходящия тренд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още