IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд на Испания обяви за незаконен референдума в Каталуния

Идеята за независимост на автономната испанска област набира все по-голяма популярност

15:15 | 26.03.14 г. 1
Конституционният съд на Испания обяви за незаконен референдума в Каталуния

Конституционният съд на Испания анулира декларацията за суверенитет, одобрена от регионалния парламент през миналата година, съобщава FT.

От решението на съда става ясно също, че ще бъде пресечен всеки опит за провеждането на референдум за независимост на автономната област.

Конституционните съдии са единодушни, че декларацията за суверенитет от януари 2013 г. нарушава чл. 2 от Конституцията на Испания за неразривното единство на испанската нация. Те категорично заявяват и несъгласието си с планирания за ноември референдум за независимост.

„В рамките на конституцията автономна общност не може едностранно да свика референдум за самоопределение“, посочва се в решението.

През последните години движението за независимост на Каталуния се засили. През миналата година се проведоха и серия от демонстрации, които привлякоха милиони участници. Идеята набира все по-голяма подкрепа и се лансира и от водещите политици в автономната област.

Президентът на Каталуня Артур Мас настоява, че каталунците трябва да имат правото да решават собственото си бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Хехе, някой умник ми беше написал, когато дадох Каталуня за пример, че правителството било съгласно на този референдум. Не било като в Крим разбиш ли. Нищо сега тея да мълчат, да не вдигат пара, щото дори да решат да правят референдум на своя глава Венециянската Комисия ще ги направи на "пух и прах", разбиш ли, както беше в Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още