IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП наложи таван на таксите за картовите разплащания

Таксите за картови разплащания в търговски обекти няма да могат да надвишават 0,3% от стойността на трансакцията при плащане с кредитна карта и 0,2% - с дебитна

15:00 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕП наложи таван на таксите за картовите разплащания

Европейският парламент (ЕП) наложи таван на таксите, които банките събират от търговците за картовите разплащания в магазините, съобщава пресслужбата на парламента.

Евродепутатите приеха и мерки, с които да увеличат и безопасността на трансакциите в интернет.

Таксите за картови разплащания в търговски обекти няма да могат да надвишават 0,3% от стойността на трансакцията при плащане с кредитна карта и 0,2% от стойността на трансакцията, но не повече от 7 евроцента, при плащане с дебитна карта, предвиждат гласуваните текстове.

Таваните ще важат както за вътрешните трансакции, така и за трансграничните. Ограниченията се предвижда да бъдат въведени най-късно една година след влизането в сила на разпоредбите.

Данни на Европейската комисия (ЕК) сочат, че търговците харчат по около 10 млрд. евро годишно заради таксите за картовите разплащания. Тези такси освен това не са ясни на потребителите, а са и твърде различни в отделните държави от Европейския съюз (ЕС), посочват от Европарламента.

Потребителите на платежни услуги онлайн пък се предвижда да получават единен набор от информация за всички такси, както и за обменните курсове на валутите, когато това е приложимо.

Неоторизираните плащания ще трябва да бъдат възстановени на клиентите до 24 часа след установяването им. При незаконно използване на загубени или откраднати карти клиентите ще понасят загуби до най-много 50 евро.

Пазаруващите онлайн ще имат правото да използват софтуер или устройства, предоставени от оторизирана трета страна, която самите те са избрали, и да правят плащания чрез този доставчик без да плащат допълнителни такси за това.

Доставчиците на платежни услуги ще бъдат задължени да разкриват действителните разходи за обработка на плащанията при поискване.

Таваните на таксите за платежни услуги следва да залегнат в бъдещите правила на ЕС за плащания с карта и да се прилагат независимо от конкретното устройство за плащане или средствата за изпълнение на транзакциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още