IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария дава заден ход за имиграцията?

Берн отвори пазара на труда за хърватите и премахна квотите за имигранти от държавите-членки на ЕС от 2004 г.

18:34 | 30.04.14 г. 2
Швейцария дава заден ход за имиграцията?

Европейският съюз (ЕС) се съгласи да поднови преговорите с Швейцария за участието на страната в научни и образователни програми, след като днес Берн обяви, че ще предостави на работниците от Хърватия достъп до трудовия пазар, въпреки резулатите от провелия се през февруари референдум за имиграцията, съобщава ДПА.

На практика швейцарското общество се разедини по въпроса за ограничаването на имигрантите от ЕС. Малко над половината от гласоподавателите одобриха връщането на квотите за имигранти от западноевропейските държави, а останалите се обявиха против, тъй като ключови сектори от швейцарската икономика разчитат на кадри от чужбина.

Заради върнатите квоти Европейската комисия (ЕК) отказа да предоговаря с Швейцария по договорите за свободно придвижване на хора, а в последствие Брюксел реши да прекрати преговорите със страната за участието ѝ в програмите Horizon 2020, чиято стойност е 80 млрд. евро, и Erasmus+ на стойност 14,7 млрд. евро за периода 2014-2020 г.

Замразени бяха и преговорите за трансграничното енергийно споразумение между ЕС и алпийската страна.

Свободното движение на хора е един от основополагащите принципи на ЕС и Швейцария, въпреки че не е държава-членка на съюза, също спазва този ангажимент, пояснява Ройтерс.

Хърватите трябваше да имат достъп до пазара на труда в Швейцария от 1 юли 2013 г., когато страната се присъедини към ЕС. Заради референдума обаче Берн обяви, че няма да може да изпълни ангажимента си към Загреб.

Отделно швейцарското правителство премахва квотите за имигранти от държавите-членки на ЕС от 2004 г. Запазват се квотите единствено за българи и румънци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
hex
преди 10 години
Така излиза, но за швейцарците дори германците са по-ниско качество, ако това ще те успокои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
nikolay.i.nikolov.5
преди 10 години
Ние сме по-долно качество хора, така излиза, дори и от хърватите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още