IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Квотите за чужденци в Швейцария ще подкопаят растежа

Преките инвестиции ще се свият, защото компаниите ще се страхуват, че няма да могат да намерят нужния персонал, посочва икономист

15:11 | 19.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономисти: Квотите за чужденци в Швейцария ще подкопаят растежа

Решението на Швейцария да ограничи достъпа на имигрантите ще се отрази негативно на икономическия растеж на страната. Около това мнение се обединяват икономисти, които следят случващото се в страната, пише Bloomberg.

Забраните за чужденците, приети на референдум от швейцарските граждани по-рано този месец, ще окажат удар върху перспективите за растеж на икономиката. 16 от 21 анкетирани от Bloomberg икономисти споделят това твърдение. Другите петима считат, че ограниченията ще имат незначителен ефект, но никой не твърди, че решението ще има позитивен ефект върху швейцарския брутен вътрешен продукт.

„Най-големият ефект няма да бъде заради самите квоти, а за преките инвестиции, които няма да дойдат в страната, защото компаниите ще се страхуват, че няма да могат да използват персонала, от който ще се нуждаят, за да направят инвестициите си печеливши“, споделя старши икономистът в IHS Global Insight Тимо Клайн.

До три години швейцарското правителство ще трябва да наложи квоти за чужденците, след като 50,3% от гласувалите на референдума за имигрантите подкрепиха инициативата на евроскептиците от Народната партия. Компании от ранга на Nestle предупредиха, че квотната система може да подкопае бизнеса.

„Конкретният ефект ще бъде видим, само след като бъдат ясни окончателните правила“, казва анализаторът в Bayerische Landesbank Мануел Андерш. „Колкото по-стриктни са правилата и в частност – за висококвалифицираните работници, толкова по-дълбоко би било отражението върху растежа.“

Според икономистите на Credit Suisse Group Клод Маурер и Максим Ботерон намаляването на имиграцията ще спъне годишния растеж с 0,3 процентни пункта. Икономистът в Nomura International Plc. в Лондон Джордан Рочестър очаква за 10 години брутният вътрешен продукт на Швейцария да спадне с 2 процентни пункта.

Швейцария вече вдигна ограниченията за граждани на някои страни извън ЕС като Канада и Австралия. Все още няма яснота за това под каква форма ще бъдат квотите за гражданите на 28-членния евро блок. До края на юни правителството ще обяви пътна карта за действие, а до края на годината ще внесе законопроект в парламента.

Имиграцията стимулира икономическия растеж и спомогна за изтласкването на националното производство над предкризисните му нива с около 5%, изчисли Централната банка на Швейцария през ноември. Финансовата институция прогнозира, че през 2015 г. икономическият растеж на Швейцария ще бъде 2%.

Решението за ограничаване на имиграцията срещна неодобрението на част от европейските лидери, измежду които и френският индустриален министър Арно Монтбур. Той сравни мярката с „икономическо самоубийство“.

Немският канцлер Ангела Меркел предупреди, че не трябва да се правят прибързани заключения. Според нея ЕС трябва да намери решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ами прав си, че няма нищо вечно на този свят (само за данъците още се спори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
времето, ситуацията и мащабите вече са коренно различни.... отдавна имаше наченки и индикации, че лавината тоя път ше ги отнесе и тях !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"... те са практични и разумни хора..."------------------------------------Пример за горното е, че по време на всеки сериозен военен катаклизъм, които е "горял" на територията на Европа, те са били единствените, на които им е идвало на акъла да обявяват неутралитет ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Решението на Швейцария да ограничи достъпа на имигрантите ще се отрази негативно на икономическия растеж на страната=============================================:))) От кога я чакам тая радостна новина .... че нещо от 2-3 години не ми харесва числото 1.2 .... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Швейцарците са много напред, те са практични и разумни хора. Имат си ценности. Така са решили, така ще направят. И със сигурност ще спечелят от това:) Това не е народ, дето ще се остави други да му диктуват интересите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още