IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последното, от което се нуждае Европа, са нови стени

Водещите реакции в ЕС на референдума в Швейцария

09:01 | 10.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европа няма нужда от нови стени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европа няма нужда от нови стени. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия изрази съжалението си за швейцарското "Да" за ограничаване на имиграцията в страната. Гласуването "нарушава принципа на свободното движение на хора между ЕС и Швейцария", заяви Комисията в неделя вечер в Брюксел. Тя обяви, че сега ще анализира последствията "за цялостните отношения между ЕС и Швейцария". В този контекст щяло да бъде взето предвид и отношението на швейцарското правителство към резултатите от гласуването, се казва в съобщение на Комисията, което се появи само на френски език.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пише в Twitter: "Спазвайте договорите, Швейцария се радва на ползите от вътрешния пазар на ЕС, свободата на движение е от съществено значение, призовавам за спокойствие, рационални ответни мерки".

Заместник-председателят на социалдемократите в Европейския парламент Силви Гуалм обяснява в своя блог: "За съжаление, мнението на мнозинството от швейцарците е ясно: "Дайте ни парите си, но си дръжте своите граждани".

Евроскептичната партия UKIP във Великобритания подкрепя решението на швейцарците. "Швейцарските граждани са се възползвали от своята позиция извън Европейския съюз, за да определят своите собствени имиграционни закони в съответствие със своите собствени национални интереси, и аз ги поздравявам", заяви лидерът на партията Найджъл Фарадж, според съобщение за пресата. Той добавя: "Ако британците имат възможност да гласуват за това, резултатът ще бъде подобен - но би било убедителна победа".

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле намира, че изходът от вота е сигнал за германската политика. "Разбира се, това показва, че в този свят на глобализация хората са все по-неспокойни около неограничена свобода на движение. Мисля, че ние всички трябва да подходим на сериозно към темата", каза политикът в неделя вечер пред ARD. "Ние съжаляваме за това решение. Това ще доведе до много неприятности за Швейцария".

Председателят на Левицата в Германия Бернд Риксингер настоява за драстични последици. "Последното, от което се нуждае Европа сега, са нови стени", заяви той пред Handelsblatt. "Ако Швейцария запази този курс, ЕС ще трябва да даде ясен отговор".

Припомняме, че малко над 50 на сто от гласоподавателите подкрепиха връщането на квотите за имигранти от западноевропейските държави на днешния референдум. Против са гласували 49,7 на сто.

Около 8 млн. души са чужденците, които живеят и работят в Швейцария. Заради рестриктивните закони по отношение придобиването на швейцарско гражданство обаче много швейцарци, които са родени в други държави, също не притежават швейцарски паспорти. Това значително разширява групата, която би била засегната от трудовите ограничения.

От влизането в сила на споразумението за свободно движение на хора с ЕС през 2002 г. годишно 80 000 жители на ЕС заживяват в Швейцария – десетократно повече от предвижданията на правителството в Берн.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
d333
преди 10 години
SS-23, аз имам малко швейцарци. И у какво да ги обръщам. Долари, евро?.... Те по-стабилни ли са? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
lubenmark
преди 10 години
Баба ти Европа възмутена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Припомняме, че малко над 50 на сто от гласоподавателите подкрепиха връщането на квотите за имигранти от западноевропейските държави на днешния референдум. Против са гласували 49,7 на сто.толкова ме изкефи, че го прочетох два пъти...Сигурно е неприятно да се чувстват в ролята на България и Румъния:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Който държи швейцарци .... сега е момента да ги кешира, че идат лоши времена !! ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
"Ако Швейцария запази този курс, ЕС ще трябва да даде ясен отговор" - неизбежната Дата за присъединяване... след лек и контролиран срифффф на икономиката!"Проучванията на общественото мнение днес показват, че малко от швейцарците са ентусиазирани от идеята за Брюксел: едва 11% казват, че биха обмислили членство в ЕС. Това изобщо не е изненадващо, като се има предвид кризата в еврозоната. Сега може би настъпва нов период на напрегнато вземане на решения, тъй като Брюксел заяви на швейцарското правителство, че ЕС вече не е заинтересуван от договарянето на двустранни споразумения. Вместо това ЕС иска Швейцария автоматично да приеме законодателството на ЕС - предложение, което вбеси швейцарците."Е нищо, сега ще ги заиграят политически с въпроса - "искате ли емигранти, а мосюлмани?" -> чрез който ще стигнат до неизбежното решение...Цитата е от тук:http://bolgari.net/specheli_li_shveicariia__che_otkaza_da_vleze_v_es_-gl-1278.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още