IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да предоговаря с Швейцария правилата за свободно движение на хора

Единният пазар не е швейцарско сирене - не можем да имаме единен пазар на дупки, коментира еврокомисарят Вивиан Рединг

17:37 | 10.02.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ЕК няма да предоговаря с Швейцария правилата за свободно движение на хора

Европейската комисия (ЕК) изключи да предоговаря с Швейцария договорите за свободно придвижване на хора, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

В изявление от Брюксел посочват, че ще проучват възможните последици след като швейцарското правителство реши окончателно какви действия да предприеме след референдума за ограничаването на имиграцията.

„Свободата на движение не се договаря. Не можете да преговаряте за свободата. Тя или се прилага за всички, или за никого“, коментира говорителят на ЕК Оливър Бейли.

Вчера обществеността в Швейцария реши, че трябва да се наложат квоти за имигрантите. Малко над половината от гласоподавателите подкрепиха идеята на Народната партия, докато 49,7 на сто се обявиха против въвеждането на ограниченията пред имиграцията, от която швейцарската икономика все повече зависи.

Резултатът на практика дава мандат на правителството да преговаря в следващите 3 години споразуменията с ЕС за свободното движение на имигранти от Западна Европа. В момента в Швейцария действат ограничителни квоти за гражданите на новите държави-членки в ЕС.

С подобно становище днес излезе и еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг. „Четирите фундаментални свободи – на движението на хора, стоки, капитали и услуги, не може да се разделят. Единният пазар не е швейцарско сирене. Не можем да имаме единен пазар на дупки“, каза тя пред FT.

Референдумът в Швейцария отразява нарастващото безпокойство в богатите европейски страни за имиграцията от по-бедните членки на ЕС. Най-гласовито напоследък е британското правителство. Проучванията на общественото мнение сочат, че имиграцията е първостепенен въпрос и за германските граждани.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също коментира днес, че резултатите от референдума ще причинят сериозни проблеми на Швейцария, особено след като стана ясно, че кантоните с най-голям дял на имигранти не са подкрепили ограниченията.

Той обаче допълни, че антиимигрантсикте настроения не може да бъдат пренебрегнати. „Това показва, че в този глобализиран свят хората все повече не приемат свободното движение. Трябва да приемем това сериозно“, коментира той.

Естонският президент Тоомас Илвес обаче обвини ЕС в пристрастие. „Швейцария през 2012 г. въведе рестрикции за движението на работници от новите държави-членки и ЕС не направи нищо срещу това“, посочи той.

Междувременно организациите на бизнеса в Швейцария изразиха опасенията си заради резултатите от референдума. От банковата асоциация призоваха за незабавни обяснения и конструктивни разговори с ЕС.

Всяка година в Швейцария пристигат на работа по около 80 хил. души на година, като по-голямата част от тях са германци, решили да се установят в немскоговорящата част на страната.

Повече по темата вижте в коментара на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
rainmaker
преди 10 години
и да си упашем чeфте пищови на голият тумбак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
lubenmark
преди 10 години
България да направи същият референдум. На практика ще излезе от ЕС. Стига вече съюзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Ето точно колко Швейцария е "извън" ЕС. Някой до скоро се заблуждаваха за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
ЕС да въведе визов режим за швейцарците и след това отново да проведат референдум и каквото народът каже, това да става! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още