IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Африка се готви за първите избори след смъртта на Нелсън Мандела

Партията, която той изведе до победата през 1994 г. и която от тогава доминира на политическата сцена в страната, може би вече губи подкрепата на избирателите

15:14 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ANC губи постепенно популярност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ANC губи постепенно популярност. Снимка: Ройтерс

Южна Африка се готви за първите избори след смъртта на първия чернокож президент Нелсън Мандела. Но партията, която той изведе до победата през 1994 г. и която от тогава доминира на политическата сцена в страната, може би вече губи подкрепата на избирателите, пише в свой анализ CNBC.

Африканският национален конгрес (African National Congress, или ANC) e на власт след края на апартейда в Южна Африка преди две десетилетия, след като през 1994 г. спечели убедително изборите с 62,65% от гласовете.

По време на трите вота след това ANC последователно спечели по над 65% от гласовете. Но през последните няколко години имиджът на правителството бе опетнен заради корупцията и бързото забавяне на темповете на икономически растеж.

През последните няколко години икономиката на Южна Африка постепенно се плъзга надолу. През 2006 г. тя нарасна с 5,6%, но през 2013 г. растежът неотклонно се стопи до 1,9%.

Ролята на Южна Африка е ключова, тъй като е втората по големина икономика в Африка. Добивната промишленост съставлява около 8% от брутния вътрешен продукт на страната, като именно секторът е отговорен за 14% от работните места извън селскостопанския сектор, разкриват данни на Камарата на добивните компании на Южна Африка.

Освен това страната пострада сериозно от масовите разпродажби на развиващите се пазари в първите месеци на тази година. Само за последните 12 месеца месната валута – южноафриканският ранд – поевтиня с 18% спрямо долара. Влошената икономическа обстановка предизвика постепенно стачки в добивния сектор, където работниците настояваха за по-високо заплащане.

„Южноафриканците са много обезсърчени заради икономическата околна среда... Смятаме, че ANC ще изгуби част от подкрепата си, а избирателите всъщност започнаха да се преориентират към някои от опозиционните партии, които набират все по-голяма сила“, споделя пред CNBC Ана Розенберг от Frontier Strategy Group.

Президентът Якоб Зума вече усети ефектите на непопулярността си след обвиненията, че е похарчил 23 млн. долара от държавния бюджет за ремонт и подобрения на дома си, включително и за изграждане на плувен басейн. Зума се смееше бурно, докато произнасяше речта си по време на мемориалната церемония за Мандела.

Въпреки всичко това анализаторите не се съмняват, че ANC ще спечели изборите, а анкетите показват, че победата ще бъде с около 63% от гласовете. Но възходът на някои опозиционни партии може да породи значителни предизвикателства в бъдеще.

Бивши министри призовават избирателите да откраднат бюлетините си в знак на своеобразен бойкот на вота, докато набиращите сили лявоцентристки партии като например "Борци за икономическа свобода" (Economic Freedom Fighters), които призовават за национализация на банковия и добивния сектори, могат да привлекат разочаровани младежи и работещи.

Центристката партия "Демократичен алианс" (Democratic Alliance) е основната опозиционна сила. Въпреки че според анализаторите изборите през 2014 г. няма да доведат до резки изменения на политическата сцена, партията може да бъде катализатор на промени за в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още