IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нелсън Мандела – гласът на лишенията на милиони хора

Уникалното му политическо наследство е, че остави след себе си здрава нация, която преди това бе раздирана от множество противоречия

12:02 | 06.12.13 г. 13
<p>
	Нелсън Мандела при освобождaването си от затвора през 1990 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нелсън Мандела при освобождaването си от затвора през 1990 г. Снимка: Ройтерс

Учебниците ни учат да гледаме на великите личности през една много тясна призма. В голяма част от случаите те ни казват, че монарсите и политиците, философите и откривателите, учените и генералите – всичките те са, или са били, интелигентни, решителни, дръзки. И бели.

Разглеждайки цялата световна история, наситена с това много факти и събития, удивително за мнозина е как един от най-великите герои на миналия век е чернокож мъж, роден в колиба от кал и прекарал голяма част от съзнателния си живот в затвор.

Нелсън Мандела просто е едно от изумителните човешки същества, пише британското издание Mirror. Колос, който не само, че даде гласност на лишенията на милиони хора, но и им осигури правото да съществуват като равни с другите раси.

Наближава краят на Първата световна война, когато през юли 1918 г. в малкото южноафриканско селце Мвезо се ражда Холилала Мандела. Години по-късно той става първият образован член на семейството си, след като майка му го изпраща в британско мисионерско училище. Традицията там е учениците да получават нови имена на герои на британската империя. Малкият Холилала избира името на адмирал Нелсън.

След като става свидетел на бруталността на расовата сегрегация в Йоханесбург, младият стажант-юрист предприема първите си плахи стъпки, за да се превърне впоследствие в още по-голяма историческа фигура от британския си съименник.

През 1944 г. Мандела участва в основаването на Младежката лига на Африканския национален конгрес (АНК). Скоро след това се превръща в основна фигура в организацията, чиято първостепенна цел е премахването на апартейда.

Вдъхновен първоначално от учението на Махатма Ганди, Нелсън Мандела пропагандира ненасилствения политически активизъм. През 1960 г. обаче той променя възгледите си, след като в южноафриканския град Шарпевил полицията застрелва без ясна причина 69 мирни чернокожи протестиращи.

Все по-нехуманното отношение към хората от различните раси убеждава Мандела в необходимостта от въоръжена съпротива. Това е причината той да стане командир на паравоенна организация, известна като "Копието на нацията".

В началото на 60-те години АНК е забранена и Мандела минава в нелегалност, жертвайки контактите със съпругата си Уини и двете им дъщери. Години по-късно, тя признава пред местни медии: "Аз не го познавам изобщо".

През юли 1963 г. Мандела е арестуван и обвинен в 221 престъпления, подтикващи към "насилствена революция". В съда той прави запомняща се 4-часова реч, която смразява южноафриканската нация.

"Борил съм се срещу бялото господство над черните. Преследвал съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички живеят в хармония и с равни възможности. Това е идеал, за който живея и се надявам да постигна. Но ако се наложи, това е идеал, за който съм готов да умра", посочва Мандела.

На 46-годишна възраст той е признат за виновен по четири обвинения в политически саботаж и е осъден на доживотен затвор в Робен Айлънд – остров, разположен в близост до бреговете на Кейптаун.

През 1982 г. Мандела е прехвърлен в друг местен затвор при по-леки ограничителни условия. Тогава най-видно започват да проличават лидерските и общочовешките му качества.

Не без помощта на британския премиер Маргарет Тачър, Нелсън Мандела е помилван от южноафриканската държава през 1990 г. Свободата му е възприета от света като победа на ценностите за равноправие между всички раси на Земята.

Четири години по-късно се превръща в първия чернокож президент на Южна Африка, което е жива демонстрация на постиженията му в стопяването на расовата дискриминация.

Засилването на здравословните му проблеми го принуждава да се оттегли от президентския пост през 1999 г. Въпреки това той продължава личната си битка със световната бедност, разпространението на СПИН в Африка и войните.

Уникалното политическо наследство на Мандела е, че той остави след себе си здрава нация, която преди това бе раздирана от вътрешни противоречия. Освен това, дело му спомогна много други нации по света да загърбят различията си и да се обединят в опитите си да живеят един по-достоен и справедлив живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Какво толкова ти пречат минусите?"================================ - Ами дразня маймуните - за мен разбира се нямат никакво значение, но за тях има -> нали ги слагат :)))))))))))))))))))))))))))))За маймуните живота е движението - обикновенно то само по себе си няма смисъл /въртене в кръг или падане надолу/, но от тяхната субективна гледна точка са винаги напред... затова са и динамични, затова и мразят всичко което не разбират и така се запазват пълноценно като завършени и затапени маймуни...Та концентрирайки ги върху тяхното действие, се надявам алгоритмично да се замислят какво всъщност правят - точно като теб в поста си към мен!:)))))))))))))))))Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
е добре де, аз какво да направя ;)))))))))))))))))))))обратно - кое е полезно като правилен обективен и обясняващ вярно реалността анализ - правилна обективна но нехаресвана позиция или грешна но субективно-харесвана такава?Ще уточня, че от философска гледна точка, чрез ползване на приетите от нея определения на конкретни процеси и състояния, ние живеем в среда с наложен "Субективен идеализъм"! или казано просто чрез човешкото ни манипулират...П.С. брееее... много маймунски минуси съм отнесъл пак ;)))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Специално техният план го разбирам много добре и съм съгласен, че това е напълно достатъчно да обясни правдоподобно и надеждно всичко случващо се...НО мразя идеологията на илюминатите и масоните не по-малко от комунистическата. И двете идеологии превръщат хората в абсолютни гадове за да си изпълнят "височайшите" постановления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
единствено от тяхната гледна точка можеш да разбереш плана!Давал съм примера с овцата многократно -> че от нейната субективна гледна точка /изхождайки от опита, мечтите и надеждите си/, то КЛАННИЦАТА НЕ Съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ако става въпрос за филмчето за новия световен ред съм запознат подробно. Даже и допълнително съм се образовал в детайлите заради лично любопитство. Първата книга, която прочетох по тази тема беше писана около 1990 г. от един гръцки православен свещеник и ги беше наредил там всички известни американски компании с логата им....Надявам се ТИ лично да не си масон или илюминат?Изразяването ти на моменти е подобно на тяхното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
искаш да кажеш че си се родил знаещ/промит или си завършил допълнително процеса? :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Вече съм чукнал 40-така, откак съм се родил гледам филми и слушам идеологии. Отдавна не може с 1 филм да ми промият мозъка, какъвто и да е. Поне така си мисля де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
изгледай фима и после ми кажи дали има промяна в това в което вярваш!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Потвърждавам това на 100%.Преди няколко месеца мой познат беше там по официална покана. Като се върна беше потресен. Понеже са чужденци там ги карали навсякъде с бус, а се изкуши някой да се отдалечи на 10-15 метра от групата и веднага е намушкан и обран, даже и ще е съблечен ако е с маркови дрехи. Не вярвам точно към това да се е стремял Мандела, нито че заслужава кой знае какви адмирации. ЮАР повече от 10 години е пред разделяне на няколко части. Бурите са първите защото произвеждат повечето от БВП на страната и не искат да хранят мързеливи и прости социалисти, независимо от цвета на кожата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ами ДА - отгоре ти казват, че това е правилното, и че целия свят се покланя на прокаралия правилното, огледай и колко новини и всичките положителни ще има днесссс :))))))))))))))) - кое не е ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още