IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 9 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:22 | 09.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 9 март

В България

Точно след като пролетта като че ли бе зад ъгъла, зимата се завърна с цялата си мощ. От няколко дни над страната не спира да вали сняг, като над половин милион българи са в капан от преспите. Най-тежка остава обстановката в Южна България, в която голям брой общини са без ток.

Петролът поевтинява значително от миналата година насам, като бензинът в България закъсня с поевтиняването си, но поскъпва значително по-бързо. Бившият икономически министър Трайчо Трайков посочи, че въпреки отворилата се възможност бензиностанциите не намаляват цените, за да завладяват пазарен дял.

Банкерът Цветан Василев, който се разследва за присвояване и пране на пари, няма да бъде екстрадиран в страната тази седмица. Причина за това е обжалване от негова страна на решението в Сърбия.

Петър Мутафчиев, председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура и бивш министър на транспорта коментира за Investor.bg, че едно възможно решение за повишаване на доходността на пенсионните фондове е инвестиция в магистрали.

НАТО ще инвестира 7,7 млн. евро за изграждането на комуникационен център до Варна, с който натовските съдове ще могат по-добре да защитават външната граница на Алианса.

Ако днес се проведат парламентарни избори, те биха били с доста сходни резултати спрямо миналите. Единствено „България без цензура“ не би влязла в парламента, а останалите сили са със сходни или близки резултати и в парламента ще влязат осем формации.

По света

Тази седмица златото стигна най-ниското си ниво за последните над три месеца, с което изличи всичко натрупано от 2015 г.

Американският суров петрол днес мина под 50 долара за барел, а  Goldman Sachs прогнозира в близко бъдеще петролът да достигне 40 долара за барел за кратко, преди цената му да тръгне отново нагоре.

Европейската централна банка днес, както бе обявила, вероятно е започнала покупка на германски държавни ценни книжа, като част от програмата за количествени улеснения на стойност 1,1 трлн. евро.

Европейската комисия отпуска средства за складирането на стратегическата суровина свинско месо. Целта е да не се допусне прекалено намаление на цената, както и да има резерв в случай на извънредни събития.

Откакто Крим бе откъснат от Украйна чрез непризнат референдум, руските власти са национализирали над 300 частни обекта - собственост на мобилни оператори, пекарни, енергийни компании и други големи обекти.

Русия се опитва да си спечели съюзник в лицето на Кипър. След като се договориха за руска военноморска база на Острова на Афродита, днес Москва намали лихвата по кипърския заем до 2,5%.

Неочаквано Австрия е изправена пред дупка от 7,6 млрд. евро в лошата банка на страната, а правителството не е склонно да я запълни.

Китай пък подготвя пускането на своя валутна система CIPS, която да улесни международната търговия с юани.

Страната на победилия социализъм Венецуела има проблем с недостига на стоки от първа необходимост. Решението на правителството е да инсталира пръстови скенери в супермаркетите, за да подпомогне купонната система.

На борсата

Борсата през февруари отчете най-ниския си оборот за последните 7 месеца. Днес индексите приключиха с минимални отклонения първата сесия за седмицата, като лидери по оборот бяха Софарма Трейдинг, Албена и Монбат.

Препоръчваме

Гигантът Apple обяви днес детайли за новия си продукт - Apple Watch. Устройството ще размие границата между бижу и умно устройство, струвайки най-вероятно над 10 000 долара.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още