IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP отбеляза исторически рекордна печалба за тримесечие

16:53 | 29.04.03 г.
Автор - снимка
Създател
BP отбеляза исторически рекордна печалба за тримесечие
Третата по големина петролна компания в света BP отбеляза рекордна печалба от 3.7 млрд. долара за първите три месеца на годината. Това е най-голямата печалба за тримесечие реализирана от британския гигант.

Ръстът на печалбата спрямо същото тримесечие на 2002 г. е повече от впечатляващ - 136%. Тези цифри означават, че BP е печелила по 44 млн. долара на ден през януари, февруари и март.

Изключителните финансови резултати на BP бяха постигната в следствие развитието на световната политическа и икономическа ситуация, довела до рязък ръст на цените на петрола през наблюдавания период.

Поредицата от събития включва навечерието на войната в Ирак, националната стачка във Венецуела, която блокира износа на нефт от страната, както и гражданските безредиците в Нигерия, които напълно спряха продукцията.

В момента обаче цената на петрола на световните пазари пада значително след като войната в Ирак не се отрази на петролните доставки, каквито бяха опасенията.

Очакванията от запазването на ниските цени на "черното злато" ще понижат печалбите на BP през сегашното тримесечие.

Средната цена на водещия сорт петрол Брент през първите три месеца на 2003 г. бе 31.5 долара, но днес цената й стигна петмесечно дъно от 23.05 долара за барел.

Анализатори също се опасяват за влошаване на ситуацията при други бизнес сегменти на BP, като слабото търсене на химикали и ниските маржове при рафинирането на горива.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още