IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-щастливите държави в света

Според World Happiness Report България е на едно от последните места по щастие

17:20 | 24.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Казват, че щастието е също толкова важно колкото паритe и то трябва да бъде измервано с традиционни критерии като доход на глава на населението и брутен вътрешен продукт (БВП), за да се прецени напредъкът на икономиката и ръководната политика, пише Wall Street Journal (WSJ).

Икономистите не оспорват стойността на парите, но твърдят, че ако целта е да се оцени цялостното съществуване, те са неадекватен критерий.

„БВП не е много добра мярка за икономическото благосъстояние“, казва Джон Хелиуел, съавтор на World Happiness Report (Доклад за световното щастие) и професор по икономика в University of British Columbia. „Той не успява да отчете замърсяването, разходите за полицията и затворите, военните разходи и битовите услуги. Дори ако имате един много добър критерий за икономиката, той все пак няма да обхваща целия живот“.

Последното издание на World Happiness Report обхваща 158 страни и се базира на отговорите на хората за качеството им на живот. Шест фактора са причина за 75% от разликите между страните, казват изследователите. Това са БВП, продължителността на живота, щедростта, социалната подкрепа, свободата и корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още