IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпващият долар свали цените на златото и среброто

12:02 | 21.04.04 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпващият долар свали цените на златото и среброто
Новината за евентуално увеличение на лихвите и последвалото в резултат на това поскъпване на щатската валута не се отрази благоприятно върху цените на металите.

Златото продължи да поевтинява като вчера цената на фючърсите с доставка през април загубиха нови близо 3 долара и затвориха на цена от 397.7 долара за тройунция.

Същата съдба сполетя и цената на среброто, като фючърсите с доставка през май се понижиха с 0.265 долара, или 3.67%, до 6.945 долара за тройунция, с което цената на метала отново се върна под психологическото ниво от 7 долара. Понижение реализираха и цените на фючърсите на останалите метали, на платината, паладия и медта.

Настоящите нива на металите се възприемат от някои анализатори като изключително благоприятни за покупка, особено след като вече стана ясно, че най-вероятно лихвените равнища ще бъдат увеличени.

По този начин факторът за евентуалното повишение на лихвите вече е заложен донякъде в цената им и няма да оказва такъв силен низходящ натиск за в бъдеще. Важен фактор, който ще оказва влияние, е и това дали щатската валута ще продължава да поскъпва спрямо останалите основни валути.

От друга страна, всеки геополитически конфликт или нестабилност в световен мащаб ще оказват положително влияние върху цените на металите.

Добрите резултати на щатските компании не водят до очакваното повишение на щатските индекси (поради заложените високи очаквания) и в тази насока при евентуално по-нататъшно понижение, при тях е възможно част от инвеститорите да насочват средства за покупка на метали и по-специално на злато - актив широко възприеман като защитен.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още