IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният срив сложи котва и на акциите

В същото време доходността по 10-годишните американски ценни книжа спадна за известно време под границата от 0,4%

10:04 | 09.03.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на петрола се срива с над 25%, доходността по 10-годишните американски ценни книжа падна до под 0,4%, акциите се разпродават, а търговията с валути е волатилна, след като страховете от наводняване на петролните пазари обхвана света.

Минути преди 10 ч. българско време цената на международния бенчмарк Брент отписва 25,56%, достигайки 33,7 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол WTI се разделя с 27,6% до 29,91 долара за барел.

Инвеститорите реагираха, след като през уикенда Саудитска Арабия обяви, че намалява цените на петрола си и увеличава производството въпреки рисковете за търсенето покрай коронавирусната епидемия в глобален мащаб. Решението стана факт, след като в края на миналата седмица страните от ОПЕК+ не успяха да се споразумеят за ново понижение на добива. Основният сблъсък бе с Русия, която отказа да се присъедини към решението на картела, което предизвика обтягането на отношенията между Рияд и Москва.

„Днес страховете са за глобална рецесия“, посочва Томас Хайс, председател на хедж фонд компанията Great Hill Capital, пред в. Wall Street Journal. Според него по-ниските цени на петрола означават, че е по-вероятно някои компании да не могат да изплащат дълговете си.

Търговията с фючърси, обвързани с индекса S&P 500, спадна с максимума от 5%, позволен в рамките на една сесия. Това означава, че търговията бе ограничена за първи път от малко след избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. До късната сутрин в понеделник в Хонконг договорите  S&P 500 e-Mini се търгуваха с 4,9% по-ниско, на ниво от 2819 пункта, което е с 16,8% по-ниско от последните си върхове, достигнати на 19 февруари.

Инвеститорите, които само допреди три седмици залагаха на продължителността на ралито на американските пазари, сега изтеглят залозите си с невиждана бързина, посочва Bloomberg. Американските ценни книжа се намират в сериозна опасност да претърпят най-бързото гмуркане на меча територия в историята си, освен ако темпът на разпродажби не се забави.

Ако ралито, което започна преди 11 години най-накрая свърши, емблематична за последната глава от историята му ще бъде истерията, която обхвана пазара без предупреждение. Дори и сривът от 1987 г., когато Dow Jones Industrial Average изтри 22,6% за ден, стана факт месеци, след като бенчмаркът достигна до върха си.

Фючърсите върху S&P 500 записаха един от най-големите си спазми досега в неделя вечерта, продължавайки спада, който може да остави индекса само на 4 процентни пункта от 20-процентния спад, отбелязващ навлизането на меча територия.

„Преминахме от състояние на еуфория в състояние на песимизъм“, посочва Кевин Карон, портфолио мениджър за Washington Crossing.

В същото време американските ценни книжа, които така или иначе достигнаха рекордни ръстове в стойността си в последно време, продължават да поскъпват. Доходността върху 10-годишните американски облигации достигна ново рекордно дъно, падайки до 0,34%. Към 10 ч. доходността е 0,409%, а тази по 30-годишните облигации се понижи до под един процент, достигайки 0,827%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 18
Бидонойл
преди 4 години
Злорадството е грозно чувство. Аз лично уважавам повече човек който е заложил и загубил, отколкото този който само е кибичил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 52 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ама много ясно, борсата трябва да работи само като е нагоре ... не може спекулантите и безделниците да губят !Ае марш на работа и спрете да си играете на електрони игри :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
добре що треа ги затварят ?? ми да *** га ядоа кифтетааата ни риваа са риват, ааа а да видиме са кой е маж и кой нье .... :)) аз мисля неска да хода да зареда колата да димим на евтино и да бълвам кълбета дизел у въздуха .... :)) Шорт, късоооо, ааа не ве те късите са безмислени, е верно са безмислени ама кат пада, става бързичко така кат глеам се нaсирa раята, а на месечна SMA200 е на 1700 има време треа се залепи там по некое време, а това е вече средната стойност, сметай колко набалончено и натопорчено е сичко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 4
Mirilai-lai
преди 4 години
направо да затворят борсите, и да ги отварят всяка седмица за по 2 часа, когато е сигурно че ще има някакъв ръст (макар и малък), и после пак да ги затворят...все пак всички "инвеститори" искаме да сме на печалба, махалото върви само в една посока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Сега ще стане ясно, защо дядо ви Бъфет със 100+ млрд. кеш дебнеше от месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 20
mnz
преди 4 години
Нека да се даде епидемична борсова ваканция, да се затвори борсата заради епидемията, а не заради срива кайто започва. Така ще сме по-спокойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 50 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Направо година - борсова ваканция. Не - направо 10.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 31
Setver
преди 4 години
Защо чакаме, а не се спре с тази безумна търговия? Да дадат 1 месец борсова ваканция и да спасим положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 36
pass
преди 4 години
Затворете борсата за днес, спрете търговията и да закрепим положението. Както тръгнахме днес може и под 500 да слезем, не е добре. Не ни трябва такава търговия, спрете я навреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 37
s3
преди 4 години
Спрете търговията днес, а и за цялата седмица. Не виждате ли какво става с отварянето, всички изсипват, не е никак добре.СПРЕТЕ ТЪРГОЯВИЯТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още