IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два пъти повече сливания и поглъщания в Румъния през 2005 г.

През изминалата година бяха сключени 100 сделки на обща стойност 3,4 млрд. долара

16:35 | 05.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Два пъти повече сливания и поглъщания в Румъния през 2005 г.

Броят на сливанията и поглъщанията в Румъния през 2005 г. нарасна два пъти в сравнение с 2004 г. и достигна най-високо ниво за последните седем години, се казва в съобщение на румънския финансов седмичник Капитал.

През изминалата година бяха сключени 100 сделки на обща стойност 3,4 млрд. долара.

В световен мащаб броят на сделките за сливане и поглъщане се увеличи с 19 на сто през 2005 г. в сравнение с 2004 г., докато в Румъния повишението беше 96 на сто, сочи проучване на KPMG.

Фактът, че някои сектори са твърде неразвити в сравнение с други европейски държави, може да бъде предимство”, коментира изданието. За много чужди бизнесмени Румъния представлява съществен фактор, тъй като дава голяма възможност за растеж и развитие.

Главен фактор за интензивността на този процес е евроинтеграцията на страната, като чуждите инвеститори се стремят да използват подходящия момент, за да стъпят на пазара”, обяснява Анда Тодор, юрист, работещ в сферата на сливанията и поглъщанията в международната правна кантора Salans.

Има редица местни дружества, създадени от отделни предприемачи, достигнали ниво на развитие, което изисква опит и “ноу-хау”, които могат да бъдат осигурени само от чужд инвеститор.

Наред с това много от тези успешни бизнес начинания вече не разполагат с необходимия капитал, за да финансират развитието си. За чуждите инвеститори, които придобиват местни компании, последните представляват много по-изгодна възможност за разлика от съответните по-скъпи дружества в ЕС”, казва Маркус Пиук, юрист от Schoenherr & Associates.

Въпреки това Румъния е доста по-назад по регистриран обем на сливанията и поглъщанията в сравнение с други страни, които вече са членки на ЕС. В Полша например те са за 9,4 млрд. долара през 2005 г., в Чехия - 8,9 млрд. долара, в Словакия – 4,5 млрд. долара, в България – 3,6 млрд. долара, пише изданието.

Ако прибавим обаче двете големи сделки от тази година – на BCR и Erste Bank на стойност 4,46 млрд. долара, и на Connex и Vodafone за 2,5 млрд. долара, общата сума ще надхвърли 10 млрд. долара”, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още