IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети човек по света се съмнява в демокрацията, в България – всеки втори

53% от хората в глобален мащаб смятат изборите в тяхната държава за свободни и честни

17:25 | 12.02.21 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Свободни и честни ли са изборите

53% от хората в световен мащаб смятат, че изборите в тяхната държава са свободни и честни. 42% са на обратното мнение. „Галъп интернешънъл“ измери тези нагласи няколко пъти по различни начини от началото на века. Въпреки някои минимални отклонения няма значителна промяна в годините в нагласите на хората по тази тема.

Изглежда, че хората са убедени повече в честността на изборите, отколкото в демократичността на управлението и зачитането на волята им като цяло. Процедурите според тях са добри, но що се отнася до самата природа на властта, е по-сложно.

На ниво региони и големи нации сега отново хората в Индия (80% са съгласни, че изборите там са свободни и честни) са сред най-удовлетворените по отношение на честността и свободата на изборите, следвани от гражданите на западните части на ЕС (77%). Най-малко удовлетворени от избирателния процес са хората в Близкия Изток (35%), Русия (36%) и Африка (40%).

Хората във Финландия почти единодушно се съгласяват, че изборите в страната им са свободни и честни – 94% от респондентите смятат така. Позитивните отговори са преобладаващи и в Австрия (84%), Германия (82%) и Гана (82%). Най-малко удовлетворени от честността и свободата на изборите в страната им са хората в Нигерия (16%), Ирак (14%) и Босна и Херцеговина (9%).

Доверие към политическия елит

22% от запитаните българи смятат, че като цяло изборите у нас са свободни и честни. 65% изразяват скептицизъм, а около една десета не могат да преценят.

Макар и да не е на дъното на класацията, страната ни е сред най-критичните и по отношение на изборния процес. И на фона на Европейския съюз и на света като цяло, българското общество силно се отличава в критичността си към управлението и провеждането на изборите.

Разбира се, влияние сега може да оказва и текущата ситуация у нас. Но стабилността на подобни нагласи в годините показва по-скоро константна критика и недоверие към политическия елит в страната и механизмите за вземане на политическата власт.

Индексът „Гласът на хората“ отрежда на страната ни категорична позиция в „червената“ част на скалата. Следва да се отбележи, че целта на индекса не е да мери обективни показатели за демократичност (подобен инструмент вероятно би показал различни резултати и съответно друга позиция на страната ни), а да отразява нагласите на хората – или до каква степен хората в нашата страна усещат, че властта е придобита по демократичен начин и се осъществява демократично. В това отношение, оказва се, българите приемат своя демократичен глас като слаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
той е от начинаещите *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хич не си разбрал статията... прочети я отново. Заглавието изобщо не отговаря на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ти май не си в час ... в "демокрацията" вярват само тия , които се хранят / и тлъстеят / от нея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Демокрация = власт на демократическата партия на САЩ?Защо?Защото 6 техни фамилии владеят 95% от световните медии и промиват мозъците на **** бaлъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
"Я всегда думал что демократия - это власть народа, но вот товарищ Рузвельт мне доходчиво объяснил, что демократия - это власть американского народа. "И. В. Сталин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
grainis
преди 3 години
Естествено, че комуняците, бившите ченгета от службите, посланици, офицери, партийни секлецари, ловни другари, готвачи, бармани, сервитьори, и всякакви веселбари от номенклатурните трапези, вечеринки, кушии и лапаници, както и техните деца, внуци и роднини до девето коляно, НЕ ВЯРВАТ В ДЕМОКРАЦИЯТА. Също така не вярват абсолютните кухоглавци, неграмотници, некадърници, бездарници, мързеливци, пияници, наркомани и клошари.Което, както казах, е напълно естествено. Докато не се оттече тая помия, процентите ни все ще са около тая цифра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Демокрация:власт на тарикати, крадливи лицемери над **** стадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още