IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клингова: Българите вярват в конспирации и са уязвими от пропагандата на Кремъл

Само недоверието в институциите и върховенството на закона ли е причина за обществените нагласи към Русия, коментира изследователят от института GLOBSEC Policy

22:17 | 01.07.22 г. 27
Клингова: Българите вярват в конспирации и са уязвими от пропагандата на Кремъл

„За мен е изумително, че въпреки че войната се развива толкова близо до България, повечето хора биха гласували за напускане на НАТО, ако има референдум. Почти всеки четвърти човек в България споделя тези мнения“, посочи тя като цитира данни в последния доклад на GLOBSEC, в който са включени държави от Централна и Източна Европа.

Според Клингова България е едно изключение в региона и е най-уязвима сред деветте държави, включени в изследването.

По думите ѝ, ахилесовата пета на България е липсата на отчетност на главния прокурор, както и широко разпространеното вярване, че няма върховенство на закона в страната.

„Когато хората не вярват в институциите, те се обръщат към митове, дезинформация и пропаганда, която се разпространява от агентите на Кремъл”, посочи изследователят и разкри, че по-голяма част от Централна и Източна Европа възприемат Русия като заплаха, като Унгария и България са две от изключенията.

За Унгария тя смята, че страната е пропита от корупция и демокрацията отстъпва, което е причина да е уязвима от чуждестранно зловредно влияние. „Унгария залага повече на социалната си политика, за да избегне ново социално недоволство”, разкри Клингова.

Тя призова да се прави разграничение между Кремъл и обикновените граждани на Русия. „Голяма част от хората в Централна и Източна Европа са против решенията на Владимир Путин и ги смятат за заплаха, но това не значи, че те имат антируски настроения срещу обикновените руснаци“, е мнението на изследователя.

Катарина Клингова потвърди, че по-голяма част от хората от Централна и Източна Европа подкрепят санкциите на Европейския съюз срещу Русия независимо от увеличените разходи.

„Това дава сериозна възможност на ЕС да предприеме дръзки действия. 70% от хората от региона искат да намалят енергийната си зависимост от Русия. Хората от региона разбират, че това е период, в който трябва да се предприемат смели действия, защото една държава нападна друга и започна да избива невъоръжени и невинни граждани“, коментира тя.

Ще има ли нова стена на разделението? Ще остане ли регионът на ЦИЕ единен като част от западната сфера на влияние? Защо започна войната в Украйна?  Използва ли се идеологията за сфери на влияние? Защо след нахлуването на Русия в Украйна повечето държави осъзнаха кой е врагът и на коя страна искат да застанат, но Германия прояви колебливост при обявяването на мерки?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 7
Petar2015
преди 1 година
Статията е "Спонсорирано съдържание". Някой плаща за анти-руска пропагадна тук, несвързана и икономическата насоченост на сайта. Бих попитал, къде я видяха тази "кремълска пропаганда" при положение, че медиите ни заливат с анти-руски новини, а Зеленски го цитират по-често от нашия президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Защо мишленца трийкате? Като ви питам, при положение че през последните години купища "конспирации" се оказаха реалност, как да не "вярваш"? И въобще, това е една особено гениална стъпка, да представиш търсенето на злонамерени цели като "теории на конспирацията" и едва ли не като някаква налудничавост. Сякаш е невъзможно в реалността да има планове и договорки, водещи в недоброжелателни посоки? Agenda 2030
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Българите сме уязвими за кремълските тр000лОве просто, защото си имаме продажни политици, които се продават на руските държавни енергийни концерни, а и комунистическата руска пропаганда тук е особено силна. Стига се дотам, че постоянно ни се внушава, че българите не сме участвали в освобождението си от османско присъствие, а Освобождението ни е дело само и единствено на руснаците и българите трябва да сме им благодарни, че са ни поднесли на тепсия нашата собствена свобода. Освен това- руските проксита в съседни държави внушават на тамошното население, че България е възникнала като държава не във втората половина на 7 век, а след 1877 г. и че русия била създала българската държава, както и че преди 1877г. никога не е същетвувала българска държава на Балканския полуостров или другаде, както и че етносът ни съществува от 1877г.- лъжи, които никой етнически българин или българка не може да отмине с мълчание. Никъде в руските учебници по история умишлено не се споменава, че Опълчението, което е било основната бойна единица в битката при Шипка, е съставено 100 процента от БЪЛГАРИ- напротив- руската''историческа'' наука внушава, че Опълчението е било съставено от руски имперски доброволци, а не от българи; русия не признава, че България й е дала писмеността; не признава спасяването на българските евреи за българско достижение на българското гражданско общество и още ред други руски манипулативни внушения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
baba_meca
преди 1 година
Да българите вярват във всякакви кремълски конспирации. Например, чв цените на горивата са се покачили или че цените на парното и топлата вода са скочили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още