IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртта на заподозрян съучастник на Мадоф ще затрудни връщането на парите

Нито едно от обвиненията, че Джефри Пикауър е знаел за измамната схема, не е доказано, той е намерен в басейна си е неделя

11:15 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Смъртта на заподозрян съучастник на Мадоф ще затрудни връщането на парите

Смъртта на Джефри Пикауър, смятан за съучастник на Бърнард Мадоф, ще затрудни заведените дела от инвеститори за възстановяване на парите им, пише АР, позовавайки се на изказвания на адвокати.

Пикауър, който беше обвинен, че е спечелил над 7 млрд. долара от измамната инвестиционна схема на Мадоф, е бил открит в неделя от съпругата си на дъното на басейна на дома им. Полицията в Палм Бийч предполага, че той се е удавил, но не изключва да има и друга причина за смъртта.

Срещу Пикауър беше заведено дело за връщане на тези 7 млрд. долара с обвинението, че е получил най-голяма печалба от схемата на Мадоф. В имейл, изпратен в неделя, служебно назначеният ликвидатор Ървинг Пикард заявява само, че „делото ще продължи“.

По думите на адвоката Джери Райсман, който представлява 26 от измамените инвеститори, смъртта на Пикауър ще затрудни възстановяването на сумата, тъй като съдът няма да чуе от самия него признанието, че е бил съучастник. Друг адвокат, представител на инвеститори, изказва същото мнение, пояснявайки, че нито едно от обвиненията, че Пикауър е знаел за схемата, не е доказано.

Имотът на Пикауър струва над 33 млн. долара.

Пикауър и съпругата му Барабара създават през 1989 г. фондацията Пикауър, която е дарила милиони на Института по технологии в Масачузетс и на други организации, и е финансирала проучвания на Харвард, свързани с диабета.

Фондацията, чиито активи са били управлявани от Мадоф, е имала инвестиционно портфолио на стойност близо 1 млрд. долара, според оценка в данъчната й декларация за 2007 г. След разкриването на схемата на Мадоф през декември от организацията обявиха, че ще трябва да прекратят благотворителната си дейност и ще закрият фондацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още