IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Фондовата борса" на сомалийските пирати

Пиратските банди се опитват да привлекат инвеститори, които да финансират морските им набези

16:48 | 02.12.09 г.
"Фондовата борса" на сомалийските пирати

Пиратски банди от Сомалия са създали в основната си база Харадхеере кооперация, която да финансира морските им набези, нещо средно между фондова борса и престъпен синдикат, пише Ройтерс.

Тежко въоръжените пирати от Сомалийския полуостров тероризират морските пътища в Индийския океан и стратегическия Аденски залив, който свързва Европа с Азия чрез Червено море. Бандите са спечелили десетки милиони долари от откупи и изпращането на чуждестранни флоти в района изглежда само подтикна пиратите да търсят жертви по-далеч от брега.

Това е доходен бизнес, който привлича финансисти от сомалийската диаспора и от други страни – и бандите в Харадхеере вече създадоха борса за управление на инвестициите им.

Бивш пират на име Мохамед е развел журналист на Ройтерс из малката база и обяснява, че тя се е оказала важен начин за пиратите да спечелят подкрепа от местната общност за своите операции въпреки опасностите.

„Преди четири месеца, по време на мусонните дъждове, решихме да създадем тази фондова борса. Започнахме с 15 „морски компании“ и днес имаме 72. Десет от тях вече имат успешни отвличания“, казва Мохамед.

„Акциите са отворени за всички и всеки може да участва, лично в морето или от сушата, като осигури кеш, оръжия или полезни материали... превърнахме пиратството в обществена дейност“.

Харадхеере, на 400 км североизточно от Могадишу, навремето е било малко рибарско селце. Днес е оживен град, където пиратите и тези, които ги финансират, карат луксозни автомобили по прашните разнебитени улици и създават шумни улични задръствания.

Сомалийското правителство на президента Шейх Шариф Ахмед, което се подкрепя от Запада, е притиснато от борбата с ислямистки бунтовници и контролира едва няколко улици в столицата.

Администрацията няма никакво влияние в Харадхеере – където по думите на висш държавен местен служител пиратството плаща за почти всичко.

„Свързаният с пиратството бизнес е станал основната доходна икономическа активност в нашия район и като местни зависим от неговото производство“, коментира Мохамед Адам, зам.-директор за сигурността на града. „Районът получава процент от всеки откуп за корабите, които са освободени, и той отива за публична инфраструктура, включително за болници и училища.“

Риск и възвръщаемост

В страна, която почти не осигурява възможности за работа за младите, мнозина са привлечени от блясъка на богатствата, спечелени в морето.

Абдирахман Али е бил ученик в средно училище в Могадишу допреди три месеца, когато семейството му избягало оттам заради насилието. Пред варианта да се премести с родителите си в район, където строгите ислямистки бунтовници са забранили почти всички форми на развлечение като спортни събития например, той избира Харадхеере.

Днес охранява тайландски риболовен съд, закотвен до брега.

„Първо реших да напусна страната, но после си спомних за мои познати, които загинаха в морето при опит да емигрират в Италия“, казва той пред Ройтерс. „Затова избрах този вариант, вместо да умра в пустинята или от минохвъргачка в Могадишу.“

„Фондовата борса“ на Харадхеере е отворена 24 часа на денонощие и е оживен фокус на града. Освен инвеститори, тук често идват съпруги и майки в търсене на новини за свои роднини, изчезвали при акция. Всяка седмица в морето изчезват членове на банди, обяснява Мохамед, но това не отказва пиратите.

„През последните месеци откупите дори нараснаха от 2-3 млн. долара на 4 млн. заради увеличения брой акционери и рисковете“, допълва той.

22-годишната Сахра Ибрахим, която е инвестирала в пиратството, чака заедно с други дела си от откуп, платен след освобождаването на испански риболовен съд.

„Чакам си дела, след като допринесох с оръжие за операцията. Доволна съм и имам късмет. Изкарах 75 хил. долара за само 38 дни, откакто се включих в „компанията“, казва тя.

Още по темата:

Бизнес с пирати

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още