IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Пускането в експлоатация на газопровода „Набуко“ се отлага за 2018 г.

Решението на строителството на „Набуко“ може да бъде взето още тази година, но вероятността то да започне практически е около 60%

16:31 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Пускането в експлоатация на газопровода „Набуко“ се отлага за 2018 г.

Пускането в експлоатация на газопровода „Набуко“ по всяка вероятност ще стане най-рано през 2018 г., заяви еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, цитиран от немския вестник Sueddeutsche Zeitung. 

Това фактически представлява отлагане с 4 години спрямо първоначалните планове, които бяха първият газ по „Набуко“ да тръгне през 2014 г., каквито са и сроковете за газопровода „Южен поток“.

Еврокомисарят по енергетика посочва, че решението за строителството на „Набуко“ може да бъде взето още тази година, но вероятността то да започне практически е около 60%. По думите на Йотингер не е лесно партньорите в проекта да стигнат до съответното общо споразумение.

Акционери в „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” с равни дялове са БЕХ ЕАД, немската компания RWE, австрийската OMV, унгарската MOL, турската Боташ и румънската Трансгаз. Газопроводът „Набуко” ще е с обща дължина 3300 км и се предвижда да свърже Каспийския регион, Близкия изток и Египет с Европа.

Очакваната стойност на проекта е около 7,9 млрд. евро. Към ноември 2009 г. общите разходи за фазата на развитие на проект „Набуко” възлизат на 23,4 млн. евро, като средствата бяха платени пропорционално от всички участници в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още