IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P очаква икономически спад от 1% и дефлация у нас за 2010 година

Докладът за кредитния рейтинг не издава опасност от понижаването му, но показва доста от рисковете за страната ни

15:24 | 26.07.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
S&P очаква икономически спад от 1% и дефлация у нас за 2010 година

Очакванията на рейтинговата агенция Standart&Poor's са, че през 2010 година икономиката на България ще се свие с 1 на сто. Това става ясно от доклада за кредитния рейтинг на страната ни, който бе запазен на ниво ВВВ.

„S&P дава рейтинг ВВВ на държавния дълг на България, а перспективата е стабилна. Стабилната перспектива показва, че не очакваме този рейтинг да бъде променян в близко бъдеще“, коментира за Investor.bg Аемел Санс, анализатор на агенцията от офиса й във Франция.

От прогнозите на агенцията се вижда, че за 2011 и 2012 година се очаква ръст на икономиката на страната от съответно 2 и 2,5 на сто. В случай че това бъде реализирано, то през 2012 година ще бъде достигнато ниво на брутния вътрешен продукт от 5 535 долара на човек от населението.

Това означава, че този показател ще е на най-ниското си ниво след 2007 година, когато на глава от населението се е падал БВП от 5 176 долара. Така ще останем далеч под средното за държавите с рейтинг ВВВ ниво, което е 9 783 долара на глава от населението, показва докладът.

Прогнозите за тази година са, че в страната ще бъде отчетена дефлация от 0,4 на сто, след което през следващите две години се очаква поскъпване на живота с по около 1,5 на сто.

Като основни силни черти за страната ни S&P посочва силният политически консенсус за преследване на макроикономическа стабилност и спазване на ангажиментите, свързани с поддържането на валутния борд. Силни страни са и доброто състояние на бюджета и ниското ниво на държавен дълг.

Слабостите, които се изтъкват от екипа на S&P, са свързани със слабия прогрес в областта на структурните реформи в здравеопазването и образованието, както и с очаквания дълъг процес на адаптиране на икономиката след продължителния период на прекалено висок ливъридж и прегряване.

Според рейтинговата агенция пред България стоят сериозни рискове, предизвикани от рецесията. Те се свързват с очакваното бавно възстановяване на външното търсене, както и с рязкото затягане на външното кредитиране. Именно това са и причините за силното свиване на дефицита по текущата сметка, който се очаква да бъде около 6,4% от БВП за 2010 година.

За сравнение през 2008 година той бе 24% от БВП, а през миналата – 9,4 на сто. Очакванията са през 2012 година отрицателното салдо да е 4,6 на сто, което е над два пъти повече от средното за страни с рейтинг като нашия.

В доклада са посочени очаквания за спад на износа с 6 на сто през тази година след спада от 11 на сто за миналата. През следващите две години обаче S&P залагат ръст от по 7 на сто. Инвестициите се очаква да намалеят със 7 на сто през настоящата година, а за следващите две е заложена прогноза за увеличение с по 3,5 на сто.

Притеснителни изглеждат очакванията на агенцията за безработицата в България, като прогнозите са за ръст до 12,5 на сто през тази и до 13 на сто през следващата година. През 2012 година пък се залага на спад до 12,5 на сто.

Негативните последствия от кризата създават значителни предизвикателства пред правителството, посочват от агенцията. Такива са спадът в данъчните приходи и особено на ДДС, което вероятно ще доведе до бюджетен дефицит от около 4 на сто през настоящата година.

Виждането на S&P обаче показва доверие в способността на страната да преодолее тези предизвикателства, без да се стига до проблеми за валутния борд.

Към настоящия момент страната ни се представя доста по-добре от други държави, сравними с нашата. Това се дължи на стегнатата бюджетна политика от последните години, посочват от агенцията и дават за пример страни, където опитите за затягане на политиката не са успели – Румъния, Хърватска, Литва, Латвия и Унгария.

В доклада се посочва, че банковата система на страната е стабилна, което се дължи на ограничаването на кредитирането през 2009 година. Очакванията са системата да остане стабилна благодарение на ангажимента на чуждите банки към дъщерните им банки в страната.

Като цяло докладът на S&P съдържа позитивни оценки за опитите на страната да се пребори с кризата, но в него не са спестени опасностите и рисковете, които заплашват България. Очакванията са, че страната ни ще успее да запази валутния борд до влизането в ЕРМ 2, но за целта трябва да се внимава с бюджетната политика и опасността от силен спад на входящите капиталови потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 13 години
Нали трябва да вземат хонорарче завълийките ,и да са сгрешили нещо винаги могат да се поправят .....:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Всъщност спадът на износа през 2009 г. е с 22%, не знам какви данни ползват, явно грешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
georgis
преди 13 години
Колеги, това са авторите на доклада на S&P за България: Primary Credit Analyst:Marko Mrsnik, Madrid +34 913 896 953; marko_mrsnik***standardandpoors.comSecondary Credit Analyst:Frank Gill, London (44) 20-7176-7129; frank_gill***standardandpoors.com, ако смятате че има грешка в данните им може да им пишете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Хосе
преди 13 години
А от тази им прогноза се прецакват доста прогнози по-нататък.Както сами казват при 52% който отива за износ, това да не прогнозираш правилно износа дава адски голямо отклонение на другите ти прогнози.Ако си отчетат тази грешка, може да излезе че няма да има спад с 1% на БВП, а по-скоро 1-2% ръст,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
обзървър
преди 13 години
Цитирам "В доклада са посочени очаквания за спад на износа с 6 на сто през тази година след спада от 11 на сто за миналата."а истината еЗа първите пет месеца на 2010 г. износът нараства с 22% спрямо 2009 г.http://***.investor.bg/news/article/102487/332.htmlКато чели прогнозата за ръста на износа е слабото място в прогнозата на S&P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още