fallback

Раздвижване на пазара на труда през септември, търсят се търговци

През октомври ще има голям интерес от страна на работодателите към търговци, специалисти от ИТ сектора и от сферата на логистиката, смятат специалисти "човешки ресурси"

09:54 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

През месец септември се забелязва леко раздвижване на пазара на труда спрямо предходните три месеца, което в голяма степен е очаквано, предвид общо взето по-слабото търсене на работна сила през лятото (с изключение на туристическия сектор). Последният месец едни от най-търсените от работодателите позиции бяха отново търговските, и то в различни сфери и на различни нива, сочи проучване на Investor.bg между водещи агенции за подбор на персонал.

Прави впечатление, че в началото на есента има разнообразие при търсенето на персонал от фирмите, т.е. данните от агенциите за подбор на персонал, участващи в проучването, не открояват само няколко особено търсени служебни позиции, освен търговските.

Според наблюденията на Менпауър България, работодателите през септември проявяват подчертан интерес към набиране на хора във финансовия сектор, също така търсени са и кадрите в сферата на обслужването на клиенти с технически профил.

Между най-търсените длъжности за този месец бяха инженери, търговци и продуктови мениджъри, посочват специалисти „човешки ресурси“ от ICAP България.

Има известно разнообразие при търсените от фирмите служебни позиции, въпреки че броят им не е много по-голям от „слабия“ август, сочат данните на Synectica. Заявките на работодателите са за търсене на кадри за позициите регионален и национален търговски представител, оперативен директор на фабрика, главен счетоводител, мениджър в сферата на бързооборотните стоки, техник.

Прогнозите на запитаните специалисти „човешки ресурси“ са, че през октомври ще има голям интерес от страна на работодателите към търговци, специалисти от ИТ сектора и от сферата на логистиката.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 05.09.22 г.
fallback