IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите търсят счетоводители и ИТ специалисти през август

Прогнозите за септември са да продължи интересът към същите позиции, но забележимо оживление на пазара на труда не се очаква

08:06 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фирмите търсят счетоводители и ИТ специалисти през август

Набирането на персонал от работодателите през август традиционно е сравнително слабо предвид летните отпуски, но въпреки това се откроиха няколко доста търсени позиции, между които счетоводители (главни и оперативни) и ИТ специалисти, сочи проучване на Investor.bg сред водещи агенции за подбор на персонал.

От Adecco България отбелязват, че както и през юли, продължава търсенето на персонал за центрове за обслужване на клиенти, като в част от случаите има и изискване за владеене на английски или френски език.

Интересът на фирмите към търговски позиции средно ниво се запазва траен вече месеци наред, но през август не е така изразен, смятат от ICAP България.

Прави впечатление завишеният интерес през този месец към позициите „дилъри за управление на бензиностанции“ и „регионален мениджър на петролна компания“, отбелязват от Synectica. Нови са и заявките на автомобилни компании за набиране на кадри, вкл. ръководни, за продажби и сервиз на автомобили.

От позициите, които не изискват висока квалификация и образование, най-търсени през август са в областта на туризма за хотели и ресторанти по Черноморието - сервитьори и бармани, посочват от „Менпауър България“. Има и заявки за търсене на складови работници и шофьори.

Очакванията за месец септември са да се забележи известно раздвижване на пазара на труда предвид приключването на сезона на отпуските, което ще повлияе както върху търсенето, така и върху предлагането на кадри, е мнението на експерти от Adecco. От компанията за подбор на персонал коментират, че разглеждането на тримесечните финансови и икономически резултати на големите компании ще доведе до евентуално преструктуриране там, което ще се отрази и върху развитието на пазара на труда като цяло.

Повечето запитани експерти „човешки ресурси“ не са оптимисти за забележимо оживление на пазара на труда в страната през септември. Прогнозите са главно само за леко завишение на общото търсене спрямо август (който и без това е традиционно слаб за пазара на труда), но не и на годишна база. От Monday дори допускат вдигане на безработицата, предвид отпадане на сезонното търсене на работна ръка в туризма, селското стопанство и др.

По-конкретно, предвижданията на агенциите за подбор на персонал за септември са за интерес от страна на работодателите отново към счетоводители и ИТ специалисти, също към набиране на търговци, персонал за call-центрове и евентуално офис мениджъри.

Що се отнася до позиции без квалификация, очакванията за следващия месец са за търсене в областта на производството - дърводелци и монтажници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още