IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази на България евентуално връщане на световната криза?

Прогнозите на бизнеса и анализатори като цяло не са оптимистични

07:50 | 10.08.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Как ще се отрази на България евентуално връщане на световната криза?

В края на миналата седмица, след понижаване на кредитния рейтинг на САЩ от международната агенция Standard&Poor's фондовите пазари в света тръгнаха надолу. Това се случи и на Българска фондова борса (БФБ).

Посоченото навежда на мисълта за началото на световната криза отпреди няколко години. Тя започна със срив на имотния пазар в САЩ, бързо премина във финансова криза, а след това и в световна икономическа. Още тогава някои световно известни икономисти прогнозираха, че кризата би могла да има и втори „пик“, т.е. да има и втора фаза (“W”).

Затова сега попитахме бизнеса и анализатори как според тях ще се отрази на България евентуално връщане на световната криза. Коментарите са на основата на данните към момента. Оказа се, че като цяло прогнозите не са оптимистични.
 
Камен Колев – зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК)

През последните дни има сериозен спад на световните фондови борси, това се отрази вече и на БФБ. Ако разгледаме въпроса по-глобално, нова криза би се отразила на българския износ, в посока на намаляване на приходите от експорт. Бих казал, че ще бъдат засегнати основни наши експортни стоки.

Ние сме вторият износител в света на електролитна и неелектролитна мед, като тази стока заема около 13% от целия ни износ. А само за последната седмица цените на медта паднаха от 9900 на 9100 долара за тон. На друга наша основна експортна стока – горивата, цените също падат на международните пазари. Секторът машиностроене също е засегнат от кризата.

След като външното потребление като цяло се свива, а нашият ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) се „крепи“ на износа, то това означава, че икономическият ни ръст би се забавил. 

Има и друга опасност, и тя е вдигането на инфлацията, която може да бъде привнесена отвън. Причината е, че част от европейските страни, както знаем, имат висока задлъжнялост. А този проблем се решава или със съкращаване на разходите, или с печатане на повече пари и съответно вдигане на инфлацията.   

Георги Прохаски – председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР)

През последните дни настъпиха дълбоки корекции на фондовите борси. Като имам предвид състоянието на нещата към момента, мнението ми е, че в близките дни положението ще се стабилизира и няма да се стигне до нова световна криза.

Обаче световният икономически ръст ще бъде несигурен и на ниски нива, какъвто впрочем ще бъде и нашият ръст на БВП, както вече ЦИР прогнозира. 

Поне към момента няма фундаментали причини, които да сочат връщане на икономическата криза. Защото спадът на борсите, най-общо казано, е реакция на непоследователната политика на САЩ и ЕС относно външния дълг. И именно това задълбочи една нормална корекция на фондовите пазари. Но въпреки това, към момента не смятам, че това ще доведе до икономически спад.

Симеон Елазаров – изпълнителен директор на Софийска стокова борса (ССБ)

Много хора се плашат от нова рецесия, но и да има такава – а към момента не смятам, че ще има – то тя не е толкова „страшна“. Защото, общо взето, рецесията трае, например, година. Докато депресията може да продължи много по-дълго – да си спомним голямата депресия в САЩ, започнала от 1929 г. и траяла около 10 години.

Така че опасно е, ако се задържим с години във фазата „депресия“ на икономическия цикъл, в която сме в момента. При тази фаза няма никакъв, или има слаб ръст на БВП, т.е., образно казано, икономиката е в „летаргичен сън“.

Едни от най-характерните признаци на такова състояние на икономиката са: свито вътрешно потребление, свити преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), намаляване (ръста) на износа, намаляване на заетостта.

Потреблението у нас продължава да се свива, въпреки че излизаме от кризата. Хората продължават да смятат, че „най-лошото“ още не е минало и държат спестяванията си в банките, вместо да ги харчат. Фирми, особено малки, продължават да фалират, т.е. не се увеличава търсенето и на инвестиционни стоки. Всичко това не стимулира производството и няма „оживление“ на икономиката.

Заетостта, т.е. броят на заетите у нас продължава да намалява, което означава, че икономиката е в депресия.

За „оживление“ биха допринесли чуждите инвестиции, особено в производството, но у нас за миналата година те бяха в пъти по-ниски от 2008 г., а за първите 5 месеца на тази годината са дори отрицателни.

Износът, който е в основата на ръста на БВП през последните месеци, вече расте с по-бавни темпове. И при евентуално забавяне на световната икономика, то темповете му ще намалеят още повече.

Ще отбележа, че според мен не би трябвало механично да се сравнява ръстът на много различни по големина и степен на развитие икономики. Така например, при големия спад на икономиката ни по време на кризата, то ръст сега от 2-2,5% е слаб и на практика почти няма да се усети от населението и бизнеса. Необходими са ни много по-високи ръстове на БВП, за да „догонваме“ европейските икономики.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
opel49
преди 12 години
Докато има глобална криза,и докато ни командват от вън-няма да се оправим!И си правя равносметка,и си задавам въпроса;Дали ако бяхме отделна държава,като Канада или Австралия,с независимост от европейския-нямашеда сме по добре? Но това са само мои мечти,и не съм сигурна дали нямам последователи в този смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
6pek
преди 12 години
Верно казваш! Не е дали, но кога! Бог да ни благослови и да пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Как ще се отрази нова криза ли? Ами, аз лично, почти съм изяден та, някак много не ме вълнува. Освен това, всяка следваща криза налива вода в онова, дето ми е в подписа та, най-много, да ме изтегли...ако още съм жив.И тЕ така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Банката
преди 12 години
Момче, защо не си забраниш достъпа до този сайт, за да не пречиш с глупостите си на останалите..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Как ще се оправим от кризата: Ами ще се повтори времето на "Иван Костовите Пирамиди", Когато същия този Измамник заедно с Ционисткия бандит Джордж Сорос и неговата юдейска клика ни обраха нас Българите. Ще има повторение на филма, само че днес ще е в световен мащаб. Обира на всички времена който са замислили тия бандити, ще засегне най-много Америка и Европа. В България виждам "огромни опашки пред Банките и едни "Обезценени пари". Също ще изчезне и....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА ........САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА. Барак Обама и Измисления Европейски Съюз сега са се притеснили, а когато ни ограбваха нас Българите заедно с "Бандитската Ционистка Американска Групировка"с помоща на Иван Костов и всичките след него, не се притесняваха! Сега "много тежко положението", как да си признаят че Америка е фалирала още преди 3 години, когато е ставало "Голямото източване на финанси". Казано с по-прости думи, съвсем професионално са манипулирали "Стадото", като са го водили умело към "Пропаста", а сега го изоставят на "Вълците". Фалшива американска система основана на измами и банкови манипулации. Акциите-тоест "ценните книжа", съвсем скоро ще стават само за "тоалетна хартия" както и Измисления Долар Господар!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
Аве, какви кризи, какви Сомалии ви гонят ? В САЩ 47 МИЛИОНА (демек 7 Българии !!!!!!!!!!!!!) са на социални помощи от по $200 ( 270 лв). Ние в момента наистина сме си цвете за мирисане, ама то плювача ще си плюе дори и в Едемската градина да отиде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
Ако някой ми каже, че ще се отрази ще му кажа, че не е *** а ТЪПОЪГЪЛНИК. Кумунистите били виновни ОК. Няма да споря, НО защо вече 21 г. сме на нивото на СОМАЛИЯ ??? Защо няколко приятеля работещи в окръжен град ми казват че работят за 200 лв. и то им ти дават така без подпис а полицая пенсионер взима 500 лв. пенсия ???БИЛИ сме най бедни в ЕВРОПА дрън - дрън ние сме и във света.ЗАЩО ??? Защото крадът народа си така както и извънземен не би го крал ГРЕШКА защото извънземните са в СОФИЯ в парламента и министерствата те не са българи не са и ЧОВЕЦИ а ИЗВЪНЗЕМНИ. Не ми ли вярвате вижте им сърцата те нямат сърца а кисийка със пари."Понякога се чудя дали ЗЕМЯТА не е АДът на някоя друга планета" :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Пак някой си чеше езика. Времето на криза трябва да се използва за да се подготвим за времето след кризата. Да се направят иновации, оптимизации , да се купят евтино активи .. такива ми ти неща. Как ще се отрази кризата в света на България! Уникално *** въпрос. Добре ще се отрази, на всички супер богаташи ще им стане скъпо да живеят в собствените им държави и ще дойдат да си харчат парите в България. :D Разбирасе че ще се отрази негативно. Икономиката е глобална. Ние да не сме някаква друга планета та да си гледаме спокойно и да си викаме "Вънка нек си вали, я съм си добре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Погрешно е схващането за цикличност на процеса . Историческият опит тук е неприложим.Ходът е проградиентно-екзацирбиращ - или казано на немедицински - постоянно влошаване с периоди на изостряне , които са толкова тежки ,че отминаването им се тълкува като подобрение.Това е картината извън БГ , това ще е и в БГ - но в доста по- мек вариант.Единственият изход за световната икономика е връщането на инвестициите от съществуващи пари , а не от дългови - това ще случи когато се сринат всички активи - както се сриват акциите и петрола .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
tihomirn
преди 12 години
ако се вярва на икономическите гадатели/ така им казвам щото не знам дали остана човек да вярва на така наречените икон.анализатори и прогнозисти/ парите дали ги имаш много или не май няма да е от значение щото няма да ги има.това са прогнозите на гадателите..пък по време на криза купувайте братя всичко е толкова евтино.само не злато надут балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още