fallback

Прибързваме ли с решението за замяна на АЕЦ Белене с газова централа?

По въпросите за неустойката от отказа ядрената централа все още няма никаква яснота, коментират за Investor.bg анализатори

10:42 | 30.03.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството се отказа от реализацията на проекта АЕЦ Белене, след което и парламентът потвърди това решение. Отзивите от политически партии и политици са разнопосочни, но общото впечатление е, че единствените пътища да се излезе от това положение са повече или по-малко губещи – както в пряк, така и в широк смисъл. В този ред на мисли на първо време трябва да се разбере дали няма да се наложи да плащаме неустойки по прекъснатия договор. Темата към момента не е повдигната официално от руска страна. Още преди месеци обаче руски медии съобщиха, че при евентуален отказ на България от АЕЦ Белене, Росатом може да поиска неустойки в размер на около 1 млрд. евро, т.е. колкото е сумата, която по предварителни данни сме платили общо досега за АЕЦ Белене.

И тъй като тогава отказът от втора атомна централа би ни струвал твърде „солено“, запитахме енергийни експерти и анализатори как виждат развитието на въпроса в близко бъдеще и каква според тях е стойността на отказа ни от строителство на АЕЦ Белене. Техните мнения показват различните ъгли, от които може да се погледнат посочените  въпроси.

Лъчезар Богданов - Industry Watch

Пределно ясно е, че през следващите години нуждите от електроенергия на страната ни ще се увеличават. Така че ток в повече или трябва да се произведе у нас, или да се внесе, като въпросът е на каква цена.

Но от друга страна, защо всички чакат държавата да строи електроцентрали. Би могло да има частна инициатива дори и в ядрената енергетика, макар че в този сектор инвестициите по принцип са доста крупни. Затова би могло рискът да е разпределен между държавни и частни инвеститори.

Бих казал, че ако има необходимост и пазар за електроенергия, то електроцентрали ще бъдат строени, включително и ядрени, ако не у нас – в Румъния например.

А коя технология ще е по-добре да прилагане – ядрена или централа на газ, не мога да преценя, защото не съм енергиен експерт.

Въпреки това смятам, че е прибързано отсега да се каже, че е по-ефективно да строим газова вместо ядрена централа, особено при растящите цени на природния газ. Не бива да се отива емоционално от една крайност към друга, а да се правят точни икономически и финансови разчети.

Георги Ангелов - Институт отворено общество

Трудно мога да коментирам дали Русия евентуално ще търси неустойка заради отказа от проекта АЕЦ Белене, тъй като не съм виждал споразумението, а и предполагам че почти никой извън страните по него не е. Но след като премиерът заяви, че ще заплатим изцяло вече почти готовия ядрен реактор, то мисля, че едва ли има основания за допълнителни искания.

От друга страна, както е известно, в подписаното споразумение не е фиксирана окончателна цена на централата, а това по принцип отваря път за допълнителни претенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback