IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонското икономическо чудо и как да вземем пример от него

Естонците съградиха държава от нулата, а ние вече над 20 години не можем да излезем от блатото на прехода

08:20 | 11.06.12 г. 33
Автор - снимка
Редактор
Естонското икономическо чудо и как да вземем пример от него

Ако Европа може да се поучи от политиката на Естония за управление на финансови и икономически кризи, България вероятно трябва да създаде специализирана структура, която да направи анализ как Талин успя успешнo да съгради държава от нищото, а ние вече над две десетилетия не можем да се измъкнем от блатото на прехода.

Естония е близо три пъти по-малка от България, а населението на страната е долу-горе колкото е населението на София. Талин обаче сътвори истинско икономическо чудо след обявяването на независимост през 1991 г., когато държавата излезе буквално рухнала от съветската хватка. В момента страната е с най-сериозен икономически ръст в Европейския съюз (ЕС), а от миналата година се присъедини и към еврозоната, въпреки проблемите на валутния блок.

Естония е доказателство, че работеща икономика се изгражда с политическо и обществено единство, къртовски труд, стоицизъм в тежки времена и инвестиции в образование, научна и развойна дейност и нови технологии. Образованието и трудолюбието са висши ценности, редом с върховенството на закона. Страната успешно демонополизира здравната си система и въведе електронно правителство, с което спести милиарди от административни разходи.

Българското управление обаче от повече от 20 години е във вечна предизборна кампания. В последните десетилетия след рухването на социалистическата власт не се намери лидер, който да поеме политическа и изобщо всякаква отговорност и да осъществи необходимите реформи, за да сътворим нашето българско икономическо чудо. Като че ли приоритетът си остана запазването на властта на всяка цена, а тя е твърде висока за българската икономика.

Началото на икономическото чудо на Европа

Както казва първият премиер на модерна Естония Март Лаар, „Имахме свобода и нищо повече!“ Страната получава независимост и осъмва с безвъзвратно празни магазини, граждани с рубли без никаква стойност в джобовете и съсипана инфраструктура. Индустриалното производство се срива с над 30%, което е по-рязък спад и от времето на Голямата депресия, а заплатите се свиват почти наполовина в условията на над 1 000% инфлация и ръст в цените на горивата над 10 000%. Единствената работеща организация в страната е ... черният пазар. Столицата Талин пък се готви за евакуация в провинцията, тъй като няма и газ за отопление през зимата. Черешката на тортата – пълната зависимост от Русия, която съставлява 92% от естонската международна търговия.

За повечето чужди експерти Естония е поредната бивша социалистическа република без много надежди за светло бъдеще. Единственото спасение за страната е осъществяването на бързи реформи. Затова естонците си избират начело на държавата да застанат младите политици, които са предложили най-радикални действия в политическата си платформа.

Правителството на Март Лаар възприема теорията на Лешек Балцерович, че ако се предприема радикална икономическа програма, по-добре е тя да започне максимално бързо, отколкото да се предлагат тежки и болезнени реформи, които да се осъществяват поетапно.

Правителството започва с парична реформа и първа от бившите съветски републики въвежда собствена валута, въпреки резервите на Международния валутен фонд (МВФ). Въведен е и валутен борд, като новата естонска валута е вързана към германската марка, за да повиши доверието в икономиката.

Следващата цел е балансирането на бюджета, като управляващите се стремят да привлекат опозицията в дискусиите и на своя страна. Това не се получава, а бюджетните съкращения са посрещнати със стачки. За да може мнозинството в парламента да приеме тежките икономии, депутатите са изкарали от родилното отделение една от колежките им, която също да се включи в гласуването.

Още през 1993 г. се виждат резултатите от първите реформи. „Шоковата терапия“ е посъбудила естонците, чиито инициативност и предприемчивост са силно притъпени от годините на социалистическо управление. Затова се преминава към „отваряне“ на икономиката.

Правителството дава ясно да се разбере, че няма да спасява банки и неефективни държавни предприятия, както и че ще помага на хората, които имат желание сами да си помогнат. Това стои в основата на естонската икономическа политика и до днес.

„Отварянето“ на икономиката започва с изграждането на „приятелска“ бизнес среда, така че да се насърчат и вътрешните, и чуждите инвестиции. Привличането на повече чужди инвестиции е единствената алтернатива Естония да избегне вземането на заеми от международните институции. Талин избира по-тежкия път, но към втората половина на 90-те години Естония е привлякла повече чуждестранни инвестиции, отколкото всяка друга държава от Централна и Източна Европа.

Същевременно тече и тежка законодателна реформа и изграждането на ефективна администрация. Води се и сериозна борба с корупцията. Самият Март Лаар казва: „Естонският опит показва, че най-ефективният метод за справяне с корупцията и организираната престъпност е преминаването към пазарна икономика и развитието на гражданско общество и върховенството на закона. Всяка реформа, която повишава конкурентоспособността на икономиката, редуцира опитите за корумпирано поведение.“

Реформите продължават с пазара на имоти, пазара на труда, данъчната система. Естония е първата европейска държава, която въвежда плосък данък.

Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 1
smart-ass
преди 11 години
Освободихме се от социалистическата собственост, соц дружбата и СИВ пазарите, затрихме поминъка на хората по селата и малките градчета, чалгизирахме се и опростяхме, но соц начина на мислене си е още в нас. Бивши бананови републики като Коста Рика и Малайзия ни задминаха по БВП на човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 11 години
Не е случайно, че ние със власите и сърбите сме най-западналите. В нашия случай пост-социалистическите дадености (чакане държавата да ти направи всичко и начин на мислене като канцеларска мишка или соц труженик дето не го е грижа за колективното имущество) са посилени от балканския манталитет, беззаконие от османски тип, чорбаджии, феодали и монополи и чалгизиран лумпенизиран народ. Не случайно в граничната зона на чалгата минава по шенгенската граница - тоест Унгария и Словения. Ако и ние имахме индустриализиран съсед от западноевропейски тип - нямаше да сме толкова балканци в лошия смисъл. Затова подчертавам, че всички по-напреднали от нас държавици от ЦИЕ не са дръпнали сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 11 години
Съгласен. Аз заради работата съм в Словакия. Словаците като народ не са много по-различни от другите страни от ЦИЕ - соц начин на мислене, липса на предприемчивост, силно безразличие на политиците към регионални проблеми, курупцийка колкото искаш, но Австрия е съсед. Летището на Виена е на 60км е убило Братиславското. В градчетата и селцата около Братиславкия край има реално работещи фабрички, центрове на големите компании за финансова маймунщина и бумащина и почти няма безработица, даже гърци, жабари и португалци работят в Братислава. В източна Словакия - до границата с Украйна - е тотален пущиняк, безработица, висока безработица. Същото е в Полша - районите до немската и чешката граница + Варшава - стават за приличен живот има работа и средна класа. Източна Полша (до границата с Беларус) - западнало и бедно почти като нашата провинция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 0
ravnovesie
преди 11 години
По данни от евростат за база е взета 2005 г. БВП 2008 България 120,4 Естония 114 - т.е. от 2005 до 2008 кумулативно ние сме пораснали повече2009 българия 113,8 Естония 97,7Т.е. Естония пада повече2011 България 116,2 Естония 107,6 Т.е. България е наваксала повече от ЕстонияТака че айде стига с тези безсмислени статии и сравнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
ravnovesie
преди 11 години
Що не направите една статия за това как са се изменяли примерите за България във времето. Защото до колкото си спомням първо бе пак прибалтика и ирландия, като започна там кризата обаче и като се сринсаха прибалтийските държави с 20%, а ирландия се наложи да си национализа целия банков сектор защот осе оказа че всичко било въздух под налягане в имотния балон и медиите също както и ИПИ спряха да дават пример с тези държави. Почнаха със Сингапур, ама тама малко трудно идва сравнението, и в момента в който Естония навакса 1/3 от спада от въра си - и айде пак към естония като пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Има комунисти има и ***!:) Комунизъм от селяни не се прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
цитат"STRAHO, аз съм на 54 г. и помня, че съм виждал 2-3 истински, убедени комунисти, все на преклонна възраст. Ти къде ги видя, че ми е интересно?".... И за да не ме заподозреш, в омраза към тия хора /"***"/, ще ти кажа, че от моя род са Георги Мильов Касабов (Гео Милев) както и буржоазнолибералния деец съосновател на БРЦК и ВРО Ив. Касабов! Познавам добре рода си! Аз просто безпристрастно излагам мнението си по темата.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
....Осъзнава ясно безнадеждността на ситуацията и взема далновидно решение за потомството си спасявайки се в чужбина! Поради първичността си, тия хора с власт / не визирам правителства а истинската власт в сянка/ , са склонни да подценяват или омаловажават интелигентността на "ПОДАНИЦИТЕ" си! Да у нас има ПОДАНИЦИ не ГРАЖДАНИ ! ...както си е било и преди девети септември между другото! Затова пак повтарям ..... цитат" Просто не можем, няма как, да вземем пример от тях. Различни общества сме." :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
:D..... радвам се че ме подмладяваш. По темата: Не виждам съществени различия в постовете ни. цитат" Просто не можем, няма как, да вземем пример от тях. Различни общества сме."Нека все пак се уточня. Там промените се извършиха "от долу" а при нас "от горе". Там /както впрочем във всички демокрации/ . партиите са до голяма степен на идейна основа а при нас на лобистка . У нас властта /всички власти/ произтича от шепа хора и това са бивши властовици, за чиито произход няма съмнение предполагам, или наследниците им ! И да Произхода им е селски! От хора с "ръце челични"! Наследници на фамилии без история и традиции и възпитани в тоя дух! Тези хора трябваше да бъдат отстранени от всички етажи на властта още в началото на прехода. Сега дори и да имаме правителство с воля за реформи "ръцете му ще са вързани" и няма да се задържи достатъчно дълго за да се пребори с икономическата им власт. И не е затъпял народа Български, напротив. Осъзнава ясно безнадеждността на ситуацията.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Кажете, господа капитаисти, след като се освободихме от комунизма и унищожихме почти всичко, (слава богу ПОЧТИ, с останалото изкарахме до тук), какво очаквахте да се покаже изпод развалините на омразната къща на тъпите ***? Блясъкът на Велика България?Индустрия? 2-3 цигарени фабрики на Реемтсма и една за кожухчета, или наследниците на великите български банкери?Драмата на българина е в неговото самочувствие, но то беше отгледано точно от ***. Те ни набиваха в главите, че сме нещо! Първата работа на новите демократи беше да обяснят на народа колко е изостанал, затъпял и беден и той хукна да се спасява в чужбина.От останалите тук - такава държава, такива реформи и такава икономика! Това е родината, синко! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още