fallback

Има ли бъдеще „ол инклузив“ услугата в България?

Пазарът трябва да е определящ фактор при предлагането на туристическите продукти, а не административната намеса, смятат от бранша

08:05 | 26.06.12 г. 2

Наскоро шефът на агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов анонсирана идеята за ограничаване на услугата „ол инклузив“ (всичко включено в цената) само в рамките на луксозните хотели с четири или пет звезди. Агенцията вече е внесла предложение за поправка в наредбата в министерството на икономиката с мотив, че има несъответствие между легловата база и местата в ресторанта на хотелите, което рязко влошава качеството на предлаганата услуга.

Към момента решението е изцяло в ръцете на икономическото министерство, където предложението трябва да бъде обсъдено. Ако бъде прието, на практика ще лиши всички тризвездни хотели у нас от възможността да предлагат „ол инклузив“ пакети. В момента оферти за почивка “ол инклузив” предлагат почти всички тризвездни хотели. А те са и сред най-предпочитани от българи и от чужденци заради по-достъпните цени.

Според представители на туристическия бранш евентуалната забрана на услугата за пълен пансион в хотелите с три звезди у нас ще доведе до сериозни икономически загуби за собствениците. Не е тайна, че те формират печалбите си благодарение точно на услугата за пълен пансион, която е много търсена преди всичко от чуждите туристи.

Съгласно новото предложение тризвездните бази ще могат да предлагат пълен пансион само ако в ресторанта си имат възможност да изхранват поне половината от посетителите, които са гости на хотела. Мотивът на агенцията по храните е, че по този начин ще се подобри обслужването и ще се пребори с порочната практика хотели с по хиляда легла да изхранват едва няколко десетки души. 

От хотелиерската и ресторантьорска асоциация очаквано реагираха остро на подобна забрана. От организацията заявиха пред Investor.bg, че Агенцията по безопасност на храните се отклонява от преките си задължения, тъй като нейна основна работа е да следи за качеството на храните на пазара и да упражнява ефективен контрол за това. „Не е работа на държавата да забранява услуги, които са печеливши за бранша“, коментираха от асоциацията. Председателят на асоциацията Благой Рагин посочи, че браншовите съюзи не разполагат с много лостове, за да влияят на правителствени решения, но въпросът дали тризвездните хотели да предлагат дадена услуга или не е пазарен въпрос.

Той посочи, че единствено конкуренцията на пазара може да определи необходимостта от дадена услуга. Ако тя не се харесва, пазарът сам ще я отхвърли, каза Рагин. Решението дали да продължи предлагането на услугата за пълен пансион, къде и от кого, трябва да бъде в ръцете на бизнеса, смятат от бранша.

При условие, че държавата административно наложи подобна мярка въпросът е кой ще плати на предприемачите загубите, които ще се генерират, риторично пита Рагин и допълва, че във всички случаи подобно решение не е здравословно за пазара.

Подобна позиция защити и Румен Драганов от института по туризма, според когото ако поправката за „ол инклузив“ услугата бъде приета, туристическият бизнес ще бъде сериозно ощетен. Той посочи, че в българското законодателство не съществува терминът „ол инклузив“, но по същество услугата представлява пълен пансион, какъвто страната ни предлага от много години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 12.09.22 г.
fallback