IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли бъдеще „ол инклузив“ услугата в България?

Пазарът трябва да е определящ фактор при предлагането на туристическите продукти, а не административната намеса, смятат от бранша

08:05 | 26.06.12 г. 2
<p>
	Снимка:&nbsp;Ving Reiser &nbsp; Лиценз: <a href="http://www.flickr.com/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Снимка: Ving Reiser   Лиценз: Creative Commons

Наскоро шефът на агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов анонсирана идеята за ограничаване на услугата „ол инклузив“ (всичко включено в цената) само в рамките на луксозните хотели с четири или пет звезди. Агенцията вече е внесла предложение за поправка в наредбата в министерството на икономиката с мотив, че има несъответствие между легловата база и местата в ресторанта на хотелите, което рязко влошава качеството на предлаганата услуга.

Към момента решението е изцяло в ръцете на икономическото министерство, където предложението трябва да бъде обсъдено. Ако бъде прието, на практика ще лиши всички тризвездни хотели у нас от възможността да предлагат „ол инклузив“ пакети.

В момента оферти за почивка “ол инклузив” предлагат почти всички тризвездни хотели. А те са и сред най-предпочитани от българи и от чужденци заради по-достъпните цени.

Според представители на туристическия бранш евентуалната забрана на услугата за пълен пансион в хотелите с три звезди у нас ще доведе до сериозни икономически загуби за собствениците. Не е тайна, че те формират печалбите си благодарение точно на услугата за пълен пансион, която е много търсена преди всичко от чуждите туристи.

Съгласно новото предложение тризвездните бази ще могат да предлагат пълен пансион само ако в ресторанта си имат възможност да изхранват поне половината от посетителите, които са гости на хотела. Мотивът на агенцията по храните е, че по този начин ще се подобри обслужването и ще се пребори с порочната практика хотели с по хиляда легла да изхранват едва няколко десетки души. 

От хотелиерската и ресторантьорска асоциация очаквано реагираха остро на подобна забрана. От организацията заявиха пред Investor.bg, че Агенцията по безопасност на храните се отклонява от преките си задължения, тъй като нейна основна работа е да следи за качеството на храните на пазара и да упражнява ефективен контрол за това.

„Не е работа на държавата да забранява услуги, които са печеливши за бранша“, коментираха от асоциацията.

Председателят на асоциацията Благой Рагин посочи, че браншовите съюзи не разполагат с много лостове, за да влияят на правителствени решения, но въпросът дали тризвездните хотели да предлагат дадена услуга или не е пазарен въпрос.

Той посочи, че единствено конкуренцията на пазара може да определи необходимостта от дадена услуга. Ако тя не се харесва, пазарът сам ще я отхвърли, каза Рагин. Решението дали да продължи предлагането на услугата за пълен пансион, къде и от кого, трябва да бъде в ръцете на бизнеса, смятат от бранша.

При условие, че държавата административно наложи подобна мярка въпросът е кой ще плати на предприемачите загубите, които ще се генерират, риторично пита Рагин и допълва, че във всички случаи подобно решение не е здравословно за пазара.

Подобна позиция защити и Румен Драганов от института по туризма, според когото ако поправката за „ол инклузив“ услугата бъде приета, туристическият бизнес ще бъде сериозно ощетен. Той посочи, че в българското законодателство не съществува терминът „ол инклузив“, но по същество услугата представлява пълен пансион, какъвто страната ни предлага от много години.

Последна актуализация: 13:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
В България, ПЪРВО трябва да намери място КАЧЕСТВОТО във всички компоненти от каквито и да е пакетни услуги, поотделно за всеки компонент. КАЧЕСТВО, ЧИСТОТА и ЧИСТОПЛЪТНОСТ на услугите и СЪОБРАЗЕНИ ЦЕНИ, са първите неща, които трябва да си намерят мястото. След това....не го мислете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Криворазбрана работа."Ол инклузив" е повече от пълен пансион(закуска, обяд и вечеря) и означава възможност за ползване на всички(поне повечето) услуги които предлага хотела.Вкл. напитки на баровете, басейни, сауни, джакузита, евентуално билярдни маси и други спортни съоръжения(кортове, игрища). В някой случаи даже водни пързалки, програма за забавления, мини голф и др.Пълен пансион е доста различно. От друга страна изискване за това ресторанта да покрива определена част от легловата база трябва да е част от оценката за звездите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още