fallback

Целта на закона за офшорките е да се изяснят собствениците на дружествата

Не е въпросът да изгоним този или онзи, а да спрат да се крият, заяви Йордан Цонев

11:43 | 13.12.13 г. 8

Целта на закона за офшорките е разкриването на действителните собственици на офшорните компании. Също така в законопроекта казваме по кой ред става разкриването. Това коментира пред журналисти председателят на парламентарната бюджетната комисия Йордан Цонев. „Законът не си поставя за цел да изгони този или онзи, а да спрат да се крият“, поясни той.

Проектът на Закона за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, мина вчера следобед на второ четене в комисията.

В резултат на вчерашното заседание от 20 на 28 бяха увеличени икономическите области, в които няма да се допускат дружества, регистрирани в офшорни зони. Тези икономически сфери са описани в чл. 3 на закона – например не се допуска участие на офшорки в банкови и застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.

В чл. 4 обаче са изброени няколко изключения, при които участието на офшорни компании във важните за обществото икономически сфери е възможно. Изключенията са възможни, когато:

1.акциите на дружество, в което пряко или косвено участва офшорка, се търгуват на регулиран пазар в държава-членка на ЕС или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на пазар, включен в списъка по Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или Закона за колективните инвестиционни схеми, а действителните собственици – физически лица, са обявени по реда на съответния специален закон;

2.офшорното дружество е част от икономическа група, чието дружество-майка е местно лице за данъчни цели на държава, с която България има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане или споразумение за обмен на информация.

3.офшорното дружество е част от икономическа група, чието дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и неговите действителни собственици – физически лица са известни или се търгува на регулиран пазар в държава членка на ЕС или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

4.дружеството, в което пряко или косвено участва офшорка, е издател на периодични печатни произведения и е представило информация за действителните собственици – физически лица по реда на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Йордан Цонев поясни, че в забранените 28 икономически дейности „не е задължително да не участва офшорно дружество. Трябва да се каже кой е действителният собственик и кой носи отговорността. Това става с декларация“.

„Ако мислите, че идеята на този закон е да скрием Делян Пеевски, такава идея няма. Обратното е. Затова той е вносител. Ние търсим опция никой да не остане скрит. Да е ясно кой е“, допълни Цонев, който е вносител на проекта съвместно с Пеевски.

По отношение на първото изключение в чл.4 Цонев поясни, че то е предвидено, тъй като е възможен следният казус – акции например на публично финансово дружество да бъдат купени от офшорка, нарочно създадена от конкурент, който после да подаде сигнал на БНБ да бъде отнет лицензът на първата компания. „Затова записахме изключения, обсъждахме вариантите казус по казус“, обясни Цонев.

Кои са 28-те икономически сфери, изброени в чл. 3 на законопроекта:

На дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и на свързаните с тях лица се забранява пряко или косвено:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
fallback