fallback

Туризмът през 2013 г. – повече приходи, повече туристи, повече скандали

Туристическият бранш изпраща една от най-успешните години – приходи над 3 милиарда евро и над 7 милиона туристи

17:17 | 29.12.13 г. 3

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света. 2013-а година една от най-успешните за туризма от години насам. Така определят изминалата година от туристическия бранш. Истината е, че това е единственият сектор на икономиката, който всяка година бележи ръст – и тази година продължи положителната тенденция. В цифри за туризма годината изглежда така – първата година, която приходите от туризъм надхвърлиха 3 милиарда евро и първата, в която надминахме 7 милиона туриста, регистрираният ръст на приходите е 5 процента спрямо предходната година, а ръстът в броя на туристите през лятото е 5,8%, през зимата - 8,2%.

Проблемите в сектора обаче остават все същите – невъзможност да преодолеем сезонния характер на туризма и да позиционираме страната като целогодишна дестинация, продължаваме да сме популярни предимно като евтина дестинация за летен и зимен туризъм и имиджът пред света остава на достъпна дестинация със задоволителни за цената услуги.

Летният сезон оправда очакванията – беше отбелязан ръст на туристите от над 5,8%, като общо 3,5 милиона души са почивали в страната ни през лятото, ръстът в приходите е 3,5%. Очаквано най-голямо увеличение има при туристите от Русия - близо половин милион руски летовници са дошли у нас, на второ място са посетителите от Германия - общо 451 хиляди туристи. При украинския пазар увеличението също е осезаемо – 13,5 на сто. Туристите от Турция са 110 хил. с увеличение от 29,8 процента. Румънските туристи остават най-многобройните посетители на родното Черноморие - 1 милион румънци посетиха страната ни и тази година, което затвърди тенденцията от последните 5-6 години. Статистиката отчете и завръщане, макар и с бавни темпове, на скандинавските пазари -  Дания, Норвегия, Швеция и Финландия, както и на чехи и поляци.

Какво донесе зимният сезон - през зимата на 2012/2013 страната ни е посетена от над 1 млн. туристи, което е ръст от 8,2% спрямо предходния. Най-активни в ски туризма бяха традиционно гостите от руския, германския, английския и от скандинавския пазар. Годината обаче отчете повишена активност от нови пазари - тези на Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Пампорово беше най-посещаван от туристи от Турция, заради географската близост, а Банско традиционно посрещна повече скиори от Гърция.

Заявка за крупни инвестиции в ски курортите

Новото ръководство на туристическия ресор в лицето на заместник-министър Бранимир Ботев, подкрепено и от вицепремиера Даниела Бобева, дава заявка за нов тласък в развитието на зимния туризъм. В този контекст изненадващо дойде новината за крупната френска инвестиция за изграждането на мегатуристически комплекс „Дестинация Рила“. В края на календарната година изненадващо беше съобщено, че френски инвеститори искат да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила за 550 млн. евро без страната да има финансово участие. Беше създадено дори междуведомствена работна група, която задвижва и още седем други „ски проекта” - проектът „Перелик“, проекти в Разлог, Пампорово и Чепеларе, както и няколко предложения за разширяване на ски зоната в Банско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
fallback