IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eдна трета от българските фирми очакват подобрени резултати през 2015 г.

БТПП представи проучването „Европейски икономически преглед“ на Европалати

18:04 | 04.12.14 г.
Eдна трета от българските фирми очакват подобрени резултати през 2015 г.

Една трета от фирмите в България очакват да подобрят резултатите от дейността си през 2015 г. Традиционно компаниите у нас са с по-добри очаквания за продажбите в чужбина спрямо местния пазар. Това показва проучване на БТПП, което е част от тазгодишния обзор на Европалати (Асоциация на европейските търговско-промишлени палати).

Европейската организация за 22-ра поредна година проведе изследването „Европейски икономически преглед 2015” сред 60 000 фирми в Европа. В България БТПП проучва мнението на бизнеса като септември тази година са анкетирани 618 фирми, членове на организацията.


 
Прогнозите за България показват леко подобрение спрямо предходното изследване, което предполага възстановяване, макар и бавно, отчете председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Българските фирми са сред първите 10 страни по оптимистични очаквания за приходите от износ и заетостта, докато перспективите за бизнес климата, продажбите в страната и инвестициите ни отреждат на по-задни позиции. 
 
Какви ще са условията на икономическата политика и цените на енергията и суровините през 2015 г. – това са основните въпроси, които обезпокояват предприемачите, като ограничават възможностите за повече производителност и конкурентоспособност. 
 
Бизнес климат

Oколо една трета (36%) от фирмите очакват да подобрят резултатите от дейността си през 2015 г. 17% прогнозират спад, а почти половината (47%) смятат, че икономическото им развитие през 2015 г. ще остане на нивото от тази година. Показателят за бизнес климата у нас през 2015 г. се подобрява спрямо резултатите за 2014 г., но рисковете са налице заради нестабилността и крехкото икономическо възстановяване, смятат представителите на бизнеса.
 
Приходи от експорт

Традиционно фирмите у нас са с по-добри очаквания за продажби в чужбина, спрямо приходите от българския пазар. Близо половината (48%) смятат, че ще постигнат по-висок износ догодина. Експортът през 2015 г. се очаква да се увеличава, но с бавни темпове, заради геополитическото напрежение и несигурната глобална среда. Бизнесът не очаква значително увеличение на вътрешното търсене, като 52,6% прогнозират, че приходите им през 2015 г. ще са същите като през 2014 г. 
 
Заетост

При заетостта за втора поредна година се забелязва стабилизиране, като 64% от участвалите в проучването смятат, че ще запазят броя на служителите си. Намалява делът на фирмите, които прогнозират спад в заетостта (от 11% през 2014 г. на 9% през 2015 г.). Според анкетираните обаче рискове създават възможностите за натиск върху пазара на труда. 
 
Инвестиции

Има известно подобрение по отношение на инвестициите, макар че все още голяма част от фирмите се ориентират към запазване на нивото им през 2015 г. (според 53%). Намерения за повече инвестиции догодина заявяват 36%. За намаляване на вложенията мислят около 11%, при 16% за миналогодишното изследване. 
 
Резултати за Европа

Като предпазливо оптимистични определя Европалати очакванията на бизнеса в Европа за 2015 г. Показателят за бизнес климата през 2015 г. се подобрява в европейските страни, но се отчита забавяне на скоростта на възстановяване.

Макар че има значителни разлики в отделните държави, като цяло се очертава картина на нисък растеж, при която темпът на напредък се влияе от продължителна стагнация, нулева инфлация и влошаваща се външна среда.

Сред най-големите пречки пред бизнеса в Европа са вътрешното търсене, външното търсене и условия на икономическата политика. Достъпът до финансиране също продължава да притеснява фирмите и да допринася за застой на инвестициите.
 
Страни, в които са предприети амбициозни програми за реформи, като Португалия и Испания, показват значително увеличаване на показателя за бизнес климата за 2015 г. Същевременно ниската инфлация и притесненията, свързани с напрежението около Русия, са довели до по-предпазлива прогноза от страна на германските фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още